Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vládna koalícia schválila vyplatenie trinásteho dôchodku. Opozícia žiada pre seniorov aj ďalšiu finančnú pomoc
Zdielať na

Vládna koalícia schválila vyplatenie trinásteho dôchodku. Opozícia žiada pre seniorov aj ďalšiu finančnú pomoc

BRATISLAVA / Definitívna verzia pomoci Slovákom pre zdražovanie by mala byť vo vláde predložená na budúci týždeň. Či bude zodpovedať tomu, ako bola predstavená, nie je zatiaľ isté. Podľa ministra práce by však rodinné prídavky mohli byť vyplatené už v júnovom termíne. No po dnešku je definitívne isté, že seniori dostanú vianočné dôchodky v júli.

Z pôvodného návrhu, že to bude len polovica sumy vianočného dôchodku sa nakoniec stala plná výška a vláda i poslanci to definitívne odsúhlasili dnes. To znamená, že mimoriadny dôchodok vo výške od 50 do maximálne 300 eur bude vyplatený dôchodcom už v júli.

"Vládny návrh hovoril o tom, aby sme v júli vyplatili polovicu 13. dôchodkov. Vo výboroch prešiel návrh pána Ledeckého s tým, že v júli bude vyplatený celý," konštatoval poslanec Jozef Lukač. "My nesúhlasíme s takýmto riešením, podobne ako Jednota dôchodcov Slovenska, pretože dôchodcovia nedostávajú nič navyše, ale len to načo majú nárok," okomentoval Erik Tomáš. Napriek tomu, že opozícia tvrdí, že dôchodcovia pomoc potrebujú, pri záverečnom hlasovaní o 13. dôchodkoch sa zdržala. Tvrdia totiž, že vláda by mala schváliť aj dodatočné 14. dôchodky, inak dôchodcovia nedostanú nič navyše. "Náš návrh hovorí o tom, že v tom istom objeme by mohli seniori, podľa nášho návrhu, dostať na konci roka to, čo im patrí," doplnil Tomáš. "Nepovažujem za reálne, že by sme dnes vedeli pristúpiť k schváleniu 14. dôchodku, ale som pripravený začať debatu o tom, keď uvidíme začiatkom jesene, že tá situácia s cenami energií sa nebude vylepšovať, tak minimálne budem pripravený zopakovať to, čo sa deje teraz," uviedol minister Milan Krajniak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy