Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chceli by ste pracovať už iba z domu? Prieskum ukázal, že ľudia sa chcú vrátiť na pracoviská
Zdielať na

Chceli by ste pracovať už iba z domu? Prieskum ukázal, že ľudia sa chcú vrátiť na pracoviská

BRATISLAVA / Po roku a pol s pandémiou by ľudia predsa len nechceli pracovať stále z domu, aj keď termín home office už v našich končinách zdomácnel. Vyplýva to z prieskumu Profesie.sk a iniciatívy Open HR fórum. Riešením by mohol byť nejaký rozumný mix, teda hybrid, ale len vtedy, ak sa to dá. Slovensko je priemyselná krajina a mnoho ľudí na pracovisku jednoducho byť musí.

Vo firmách, kde sa to dá, pandémia zmenila minimálne jednu vec, predtým bývali kancelárie plné, teraz sú často prázdne. Ľudia sú totiž na tzv. homeoffice-och. Manažmenty preto zaujíma, či by chceli ľudia čistý homeoffice aj po ukončení pandémie. Šéfku portálu profesia.sk prekvapilo, že vlastne nie a to výrazne.

"Len 8 % ľudí chce pracovať výlučne z domu a až 54 % chce kombináciu," informovala riaditeľka portálu Profesia.sk, Ivana Molnárová. Dominik nastúpil do práce už počas pandémie a keď už to bolo možné, zamieril na pracovisko, aby spoznal svojich kolegov. "Ak mám povedať pravdu, ja polovicu firmy ani nepoznám," konštatoval Dominik. Dominik pritom patrí medzi zamestnancov do 39 rokov, tým homeoffice prekáža najmenej. Ľudia nad 40 chcú chodiť do práce ešte viacej. "Hlavne, keď ide o nejakú kreativitu, nejaké riešenia, tak radšej osobne," vyjadril sa jeden zo zamestnancov. 

Bežný vlastný život aj to je niečo, po čom ľudia túžia, ak nepracujú ako stroje. "Rovnováha medzi súkromným a pracovným životom a s tým spojená starostlivosť o duševné zdravie," konštatovala spoluzakladateľka iniciatívy Open HR fórum Sonia Sochová. 
Skombinovať firemné potreby a túžby zamestnancov by mohla takzvaná hybridná práca. "Samozrejme, líšia sa od toho, či bude 50 na 50 alebo 2 ku 3 alebo 3 ku dvom," reagovala Sonia Sochová. Byť niekoľko dní doma a potom na pracovisku by mohlo aj fungovať podľa pocitov ľudí ako aj skúseností manažmentu práca z domu totiž na kvalite neuberá. Výhody práce z domu sú aj tak pre státisíce Slovákov scifi, pracujú totiž vo fabrikách a také auto asi ťažko zložíte doma na ležadle. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy