Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Elektrina zdražie. Minister hospodárstva Richard Sulík to ale nevidí dramaticky. Má vlastný prepočet
Zdielať na

Elektrina zdražie. Minister hospodárstva Richard Sulík to ale nevidí dramaticky. Má vlastný prepočet

BRATISLAVA / Cena elektriny v budúcom roku stúpne o niekoľko desiatok eur ročne. Oznámil to dnes minister hospodárstva Richard Sulík. Istý priestor má ešte Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Minister Sulík nechal odkaz aj Robertovi Ficovi, ktorý sa pre zvyšujúce ceny, chystá zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu.

Jedna vec, ktorú na Slovensku neviem ovplyvniť je cena elektriny na svetových trhoch. Tá je momentálne naozaj veľmi vysoko. Naposledy sa niečo podobné stalo v roku 2008. 

Cena na svetových trhoch tvorí 40% nákladov pre konečného spotrebiteľa. "Zvyšných 60% to je cena za distribúciu. Tam štát má veľký vplyv," vysvetlil minister hospodárstva Richard Sulík. Práve s touto časťou ceny nevie Sulík operovať vyhlásil tento týždeň Robert Fico, ktorý pre ceny elektriny inicioval mimoriadku parlamentu. "Dá sa to robiť. Ak potrebujú páni vo vládnej koalícii poradiť, nech nás zavolajú, my im poradíme ako sa to dá robiť," odkázal Robert Fico. 


Richard Sulík mu na to odkázal, že radiť by naozaj mohol, ale v negatívnom zmysle a že práve vláda smeru môže za to, že máme jedny z vyšších cien elektriny v únii. " My sme tu spísali 10 hriechov Roberta Fica v energetike," uviedol Sulík. Podľa Sulíka Fico vytvorili systém dotácií pre spriaznených podnikateľov cez výkupné ceny elektriny a zároveň zanechal historický dlh vo výške takmer 400 miliónov eur voči distribučným spoločnostiam.  S týmito kartami potom minister hospodárstva očakáva takého ceny elektriny na budúci rok. " 3 alebo 3,50 eura mesačne. Ja si nemyslím, že to je dráma," informoval minister. Ministrov odhad je podobný ako analytika. "Bežná domácnosť, ktorá využíva elektrinu len na varenie a svietenie, tak tej by priemerne mohla stúpnuť cena elektriny o tých 40 eur v roku 2022," reagoval analytik Jozef Badida. 

Richard Sulík ešte dodal, že ceny elektriny by mohli na svetových trhoch nakoniec klesnúť, a že konečné slovo bude mať aj tak na konci roka ÚRSO. Práve úrad na zvyšujúce ceny od budúceho roka upozornil na konci júla. "Ceny elektriny a plynu pre slovenské domácnosti budú známe po ukončení relevantných cenových konaní v závere tohto roka," povedal hovorca ÚRSO Radoslav Igaz. 

Nech už bude kúzliť ÚRSO hocijako, je jasné, že cena elektriny hore pôjdu. V rámci platieb má však pre Slovákov ešte jednu radu. "My sme dosť pasívni odberatelia, spravidla čakáme na to rozhodnutie ÚRSA každý rok na rozdiel od toho, aby sme hľadali tú lepšiu ponuku na trhu," odkázal analytik Badida. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy