Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Ceny potravín po druhej vlne u nás vzrástli o 2 percentá a obchodníci predpokladajú ďalšie zdražovanie
Zdielať na

Ceny potravín po druhej vlne u nás vzrástli o 2 percentá a obchodníci predpokladajú ďalšie zdražovanie

SLOVENSKO / Zdražovanie pociťujeme všetci a zdá sa, že sa ešte nekončí. Najvýraznejší nárast cien nastal v oblasti bývania, služieb a ubytovacích či stravovacích a viac platíme za potraviny. Výrazne stúpli aj ceny stavebného materiálu. Len v priebehu pol roka štatistici evidujú dvojpercentný nárast cien. Podpísala sa pod to nielen pandémia, ale aj počasie.

Už v apríli sme za nákup zaplatili o čosi viac, v máji ešte o čosi viac a v júni tiež. Zdražovanie bude pokračovať. "Najvýraznejší medzimesačný nárast cien zaznamenávame teraz v júni. Na medziročnej báze sa inflácia blíži k trom percentám, čo je neprehliadnuteľné tempo zdražovania," informuje analytička Wood & Company Eva Sadovská. 

Podľa zozbieraných údajov štatistického úradu medzimesačne v porovnaní s mesiacom máj zdraželo výrazne ovocie, mäso, oleje a tuky aj ceny minerálnych vôd a nealko nápojov.

Drahšie je aj jedlo v reštauráciách a služby v hoteloch, a to o 1,1 percento. Ceny za bývanie a energie rovnako vzrástli nad jedno percento, dôvodov, prečo dražejú potraviny je hneď viacero. "Je za tým počasie. Je za tým pandémia a my sme proexportná krajina. Malo by nás viac zaujímať, čo sa deje v okolitých štátoch, ako sa pandémia vyvíja, lebo to sa odrazí na cenách," informuje Sadovská. 

Na Slovensku aktuálne nenájdete výrobcu, ktorý je ochotný ísť s cenami nadol

"Zdraželo krmivo a to hlavne u hydiny, zdraželo hnojivo, zdražel dovoz, zdražela pracovná sila. Všetci naši registrovaní výrobcovia hovoria o postupnom zdražovaní," informuje hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

​Odhad odborníka nikoho nepoteší

"Za prvý pol rok úroveň cien narástla plus dve percentá a do konca roka to odhadujem plus ďalšie dve, tri percentá," hovorí viceprezident Zväzu obchodu SR Pavol Konštiak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy