Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Desaťtisíce ľudí prišli o prácu, ani najlepší ekonómovia sa v ekonomike v roku 2020 nevyznajú
Zdielať na

Desaťtisíce ľudí prišli o prácu, ani najlepší ekonómovia sa v ekonomike v roku 2020 nevyznajú

BRATISLAVA / Rok 2020 bol nešťastným rokom nielen pre počet obetí, ktoré podľahli koronavírusu. Bolestivá bola aj ekonomika, v ktorej desaťtisíce ľudí na Slovensku prišli o prácu a ostali odkázaný na pomoc. V niektorých prípadoch bola pomoc zaťažená byrokraciou, v iných došlo k nedorozumeniu a chaosu. Pri riešení pandémie sa zapotili všetci. Najhoršie je, že sa vo vzniknutej situácii nevyznajú ani najlepší ekonómovia.

Ekonomika v roku 2020 kopírovala jazdu na náročnej pandemickej ceste. Bolo to také hore dole ako na húsenkovej dráhe, aj keď žiaľ viacej dole, ako hore. "Ten rok bol naozaj turbulent," priznáva minister hospodárstva Richard Sulík. 

Najhoršia bola jar, kedy infikovaných bolo málo, ale preventívne sa všetko zatvorilo. Po predošlej vláde smeru nasporené neostalo nič. "Ten úvod bol najťažší, sme došli do vlády a našli nedostatok peňazí," priznal minister financií Eduard Heger. K záchrane krajiny pomohla výrazná pôžička. "V máji sme emitovali veľký dlhopis, ale za veľmi dobrých podmienok a zabezpečili dostatok hotovosti na chod štátu," vysvetľuje postup Eduard Heger. Po skončení jari a s príchodom leta došlo k uvoľňovaniu opatrení a letná eufória ľudí. Nielen u nás. "Výroba sa razantne oživila a produkcia áut vysoko predstihla očakávania," konštatoval Peter Kažimír, guvernér NBS. Minister financií úspech letnej eufórie potvrdil číslami. Od augusta do októbra nezamestnanosť na Slovensku klesala. Prišla jeseň a epidémia udrela druhou vlnou. Všetko išlo zase z kopca o prácu zatiaľ prišlo cez 70 tisíc ľudí a to ešte nie je koniec. Množstvo ľudí pocítilo druhú ekonomickú vlnu na prijímoch a pritom nekončíme. "Neviem koľko ľudí príde o prácu a ani to ako to zvládnu jednotlivé odvetvia ekonomiky." vyjadril sa Peter Kažimír.  Pandémia korony zasiahla slovenskú ekonomiku pomerne výrazne. Už ani netreba snáď opakovať, že najviac postihnuté boli a sú služby, gastro, či cestovný ruch. Peklo zažívalo aj stavebníctvo. Našu ekonomiku však ťahá priemysel a ten spôsobil, že sa nakoniec naša ekonomika neprepadne tak výrazne ako sa čakalo. "Náš priemysel je dosť robustný na to, aby prežil takéto výkyvy bez väčších škôd," povedal minister hospodárstva, Richard Sulík. Ľudia však nežijú len z práce vo fabrikách, ktoré si poradili vďaka exportu. Vicepremiér národnej banky pri svojej poslednej predvianočnej analýze preto položil známu a trefnú otázku: "A vy ste, čo urobili preto, aby to bolo lepšie?"

Súvisiace články

Najčítanejšie správy