Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Guvernér NBS Kažimír: Je to horšie, ako sme čakali. Predstavil scenáre vývoja ekonomiky
Zdielať na

Guvernér NBS Kažimír: Je to horšie, ako sme čakali. Predstavil scenáre vývoja ekonomiky

BRATISLAVA / Je to ešte horšie ako sme čakali, teraz keď už vidíme viac v tme. Povedal to na video-konferencii guvernér Národnej banky. Peter Kažimír predstavil opäť tri scenáre vývoja ekonomiky a koľko ľudí pravdepodobne príde o prácu pre koronakrízu.

Národná banka pred mesiacom vo svojom átriu písala prvé tri scenáre možného vývoja ekonomiky. Bol to čas totálnej neistoty. Dnes cez videokonferenciu už v kúsok menšom zmätku píše nové tri. Pri najhoršom scenári sa hospodárstvo prepadne až o 14 percent. Kým v marci bol najhorší predpoklad mínus deväť. "Teraz si prosím zapamätajte tri nové čísla, a to sú -  6, 9 a 14," vyhlásil guvernér NBS Peter Kažimír. Centrálna banka predpokladá, že to pôjde nakoniec takto - 9,3%.

Takto pred mesiacom si však myslela, že sa to bude vyvíjať tiež stredným scenárom, teda mínus päť a nie najhorším, ktorí je už teraz len stredne zlý. Národná banka tak odhaduje horší vývoj ako ministerstvo financií spred dvoch týždňov. Eduard Heger a jeho tím to tipli na mínus 7 percent. Takýto masívny prepad ekonomiky bude mať negatívny vplyv na deficit aj verejný dlh. Nebudú tak naopak rásť veľmi ceny, ale pôjdu dole mzdy. "Na úrovni asi 3 percent," podotkol Kažimír. 

Nezamestnanosť sa zvýši

Koronakríza pritom spôsobí pravdepodobne ešte väčšiu paseku pri zamestnanosti, ako posledná po roku 2009. "O prácu príde od 45- tisíc až 100- tisíc ľudí," poznamenal Kažimír. Mohlo by to byť ešte horšie, keby nebolo podporných opatrení, ktoré by mali zachrániť 50 tisíc pracovných miest.


Zamestnávatelia vravia, že by tých zachránených miest mohlo byť aj viac, keby bola pomoc výdatnejšia.
Kedže u nás naďalej klesá počet nakazených, mŕtvych je menej ako na kopec iných ochorení, minister hospodárstva by v tomto marazme zvolil rýchlejšie uvoľňovanie ekonomiky. "Malo by sa postupovať rýchlejšie, nie v dvojtýždňonom takte ale v týždňovom," vyjadril sa minister Richard Sulík. 

O tomto zatiaľ ale vláda neuvažuje, obáva sa nového šírenia nákazy potom. Dno by mala svetová a naša ekonomika dosiahnuť v tomto štvrťroku a potom by malo postupne prísť k výraznému oživeniu, ktoré by mohlo skončiť neuveriteľným nárastom ekonomiky až o 8 percent v budúcom roku. To je však ešte momentálne naďalej veľká tipovačka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy