Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nárok na päťtýždňovú dovolenku máte možno aj vy. V praxi ale jej čerpanie spôsobuje problémy
Zdielať na

Nárok na päťtýždňovú dovolenku máte možno aj vy. V praxi ale jej čerpanie spôsobuje problémy

SLOVENSKO / Od prvého januára môžu rodičia, ktorí sa trvalo starajú o dieťa a majú menej ako 33 rokov, čerpať 5 týždňov dovolenky. Doteraz to tak nebolo. Už pri schvaľovaní tejto novely sa ukázalo, že v praxi môže spôsobovať problémy napríklad v prípade rozvedených rodičov alebo pri výchove nevlastných detí. Výhrady mali aj zamestnávatelia. Prešiel jeden mesiac a my sme zisťovali, ako si s tým všetci poradili v praxi.

V tejto chvíli to vyzerá tak, že o tom, či dostanete dovolenku navyše alebo nie, viac-menej rozhoduje zamestnávateľ.
Ak sú mladí rodičia manželmi, všetko je jasné a majú nárok na 5 týždňov dovolenky. Problém je v iných prípadoch. "Nie je zadefinované, čo znamená trvalá starostlivosť o dieťa, nie je zadefinované, o aké dieťa môže ísť, či to má byť vlastné dieťa zamestnanca alebo napríklad dieťa družky, s ktorou žije v spoločnej domácnosti," uviedol odborník v oblasti práce, odvodov a daní Jozef Mihál. 

Alebo ako je to pri rozvedených rodičoch, keď sa povedzme otec s deťmi stretáva len počas víkendov a inak žijú s matkou. "Je to síce zmena vítaná, ale je potrebné to upraviť, inak budú problémy. Nestalo sa a tie problémy tu naozaj sú," dodal Jozef Mihál. "Tieto detaily v nejednoznačnosti výkladu spôsobujú ďalšie problémy firmám," skonštatoval tajomník Republikovej únie zamestnávateľov SR Martin Hošták. 

Aj MPSVR by uvítalo, keby zákon presne vymedzoval, kto na dovolenku nárok má a kto nie. "Ak by to predkladatelia špecifikovali, tak by to bolo len prínosom," poznamenala hovorkyňa ministerstva práce Veronika Husárová. S pojmom trvalá starostlivosť ale vraj v praxi zásadný problém nie je. "Tak ako pri iných témach, aj pri tejto sa na nás obracajú zamestnávatelia aj zamestnanci, rezort práce s nimi komunikuje a ponúka odborný názor," upresnila Veronika Husárová.

Zamestnávateľom odporúčajú neriešiť, či je žiadateľ v manželstve, žijúci s družkou alebo rozvedený, ak sa trvalo stará hoci aj o cudzie dieťa. To isté odporúča aj odborník v oblasti sociálnych vecí. "Aby pri takejto definícii v zákonníku práce boli čo najviac veľkorysí a ústretoví k zamestnancom," povedal Jozef Mihál. 

Nie vždy to tak ale ide, niektorí zamestnávatelia majú iný problém, ktorý táto situácia ešte viac zhoršuje, a to je nedostatok zamestnancov. "Čelíme nedostatku pracovníkov a firmy nemajú kým vykrývať," upozornil Martin Hošták. 
Nie je to všade, ale v niektorých povolaniach už vážna vec. Či už ide o technických pracovníkov alebo aj pracovníkov v zdravotníctve.

Proces vraj trvá v priemere pol roka. Zamestnávateľ piaty týždeň dovolenky nemôže celkom odmietnuť. Na strane zamestnanca stojí zákon. "Má možnosť podať podnet na príslušnom inšpektoráte práce," reagoval právnik Boris Lintner. Ďalšou možnosťou je potom súd a podanie antidiskriminačnej žaloby. Alebo presun časti dovolenky na ďalší rok, alebo vám ju zamestnávateľ preplatí. V opačnom prípade má možnosť obrátiť sa na súd.

Otcovská dovolenka a policajti. Aké majú možnosti? 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy