Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
USA by v piatok mali zvýšiť clá na čínske tovary. Čína chystá protiopatrenia
Zdielať na

USA by v piatok mali zvýšiť clá na čínske tovary. Čína chystá protiopatrenia

Archívna reportáž

WASHINGTON/ PEKING / Spojené štáty sa chytajú v piatok uplatniť vyššie clá na čínsky tovar. V dôsledku toho teraz Čína oznámila, že ak tak urobia, príjme odvetné opatrenia. O protiopatreniach sa podrobne nezmienili.

Americký prezident Donald Trump má v piatok uplatniť vyššie clá na čínske tovary, čím sa zvyšuje napätie pred americko-čínskymi vyjednávaniami o obchode vo Washingtone. Peking bude nútený prijať "nevyhnutné protiopatrenia", ak sa clá v piatok zvýšia, uviedlo vo štvrtok čínske ministerstvo obchodu. Nezverejnilo však podrobnosti. "Čína hlboko ľutuje, že v prípade realizácie amerických colných opatrení, bude musieť prijať nevyhnutné protiopatrenia," konštatuje sa vo vyhlásení čínskeho rezortu obchodu.

Trump pohrozil zvýšením dovozných ciel ešte v nedeľu. Reč je o uplatnenie vyšších ciel na tovary v hodnote 200 miliard amerických dolárov z terajšej úrovne 10 percent na 25 percent. Šéf Bieleho domu sa sťažuje, že rokovania prebiehajú veľmi pomaly a Peking sa snaží odstúpiť od predchádzajúcich dohôd.

Splnomocnenec USA pre obchod Robert Lighthizer v utorok potvrdil, že vyššie clá nadobudnú platnosť v piatok ráno o 00:01 washingtonského času. Lighthizer však dodal, že vyjednávania s Číňanmi o obchode budú pokračovať vo štvrtok vo Washingtone.

Na brífingu s novinármi splnomocnenec USA pre obchod obvinil Peking z toho, že "porušil predošlé záväzky" po desiatich kolách vyjednávaní o čínskej agresívnej politike v oblasti technológii, ktorej cieľom je, aby sa Čína stala v technológiách dominantnou a nahradila na tejto pozícii USA.

Pozrite si reportáž ako vyzeralo a ako dopadlo stretnutie Donalda Trumpa s premiérom Petrom Pellegrinim:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy