Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ceny ropy na svetových trhoch naďalej rastú. Tankovať za lacnejšie tak skoro nebudeme
Zdielať na

Ceny ropy na svetových trhoch naďalej rastú. Tankovať za lacnejšie tak skoro nebudeme

BRATISLAVA / Možno ste si už aj vy všimli, že ceny pohonných hmôt išli hore. Žiaľ vyzerá to tak, že tak rýchlo sa pred letnou motoristickou sezónou ani nezastavia. Môžu za to vysoké ceny ropy na svetových trhoch, ale svojou troškou k tomu prispela aj znečistená ropa z Ruska.

Prerušenie dodávok prispelo k navýšeniu cien ropy na 6-mesačné maximum, na 75 dolárov za barel. Ropa by opäť mala tiecť v polovici mája, alebo na jeho konci. Prerušenie dodávok poškodilo povesť Ruska a vyvolalo podozrenia zo sabotáže. Európskym spoločnostiam neostáva nič iné, ako veriť Rusom, že čistá ropa začne prúdiť v polke mája a keby aj nie, Slovensko môže zatiaľ ostať pokojné. Ropy máme na 90 dní. Vyčistiť ropovod Družba bude okrem toho nákladné a mnohí spochybňujú, či sa termín polovica mája dodrží.

Jej vyčistenie príde veľmi draho a potrvá minimálne dva týždne. Nikto nevie presne, koľko barelov kontaminovanej suroviny sa dostalo do ropovodu Družba. Slovenskí motoristi našťastie znečistené pohonné hmoty netankovali. Slovnaft zatiaľ pohonnými hmotami zásobuje svoje, ale aj ostatné čerpacie stanice zo zásob."Spracovávame ropu zo zásob a ropné produkty vyrábame tak, aby bol trh plne zásobovaný a nebol nedostatkový, čiže aj palivami a ropnými produktmi," informuje hovorca Slovnaftu Anton Molnár. 

Ceny nafty a benzínu stúpajú

Motoristi u nás sa nemuseli obávať, že by natankovali znečistené pohonné hmoty. To sa ale už nedá povedať o cenách. Tie od začiatku roka poskočili. "Ceny 95 oktánového benzínu vzrástli o viac ako 12 percent a ceny nafty o 7 percent," tvrdí analytička poštovej banky Lucia Dovalová. Ceny ropy tlačí hore združenie OPEC, prispieva aj venezuelská kríza, nestabilná situácia v Líbyi či koniec výnimky pre niektoré štáty zo strany USA na iránsku ropu. 

Viac o kontaminácii ropy, ktorá prúdila z Ruska cez ropovod Družba, sa dozviete v reportáži TV JOJ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy