Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Do ropovodu Družba sa dostalo množstvo nekvalitnej suroviny. Nikto presne nevie, ako potrubie vyčistiť
Zdielať na

Do ropovodu Družba sa dostalo množstvo nekvalitnej suroviny. Nikto presne nevie, ako potrubie vyčistiť

RUSKO / Vyčistenie špinavej ruskej ropy príde veľmi draho a potrvá minimálne dva týždne. Nikto presne nevie, koľko barelov nekvalitnej suroviny sa dostalo do ropovodu Družba a ako potrubie vyčistiť. Malá ropná kríza už prispela k zdraženiu ropy na svetových trhov.

Európska strana dostala výstrahu o znečistenej rope od bieloruských kolegov, následne potom viaceré krajiny vrátane nás uzavreli kohútiky ropovodu družba. Od veľkonočného piatka sa potom rozbehol kolotoč krízových stretnutí vo viacerých krajinách.

"Môžeme potvrdiť, že v ruskej časti Družby budú kvalitatívne štandardy dosiahnuté do konca mája," tvrdí zástupca ministra pre energetiku Pavel Sorokin. Prerušenie dodávok prispelo k rastu cien ropy na šesťmesačné maximum nad 75 dolárov za barel, poškodilo povesť Ruska a vyvolalo podozrenia zo sabotáže.

Celú situáciu začal upokojovať Vladimir Putin. "Oni podvádzali, ale my sme utrpeli obrovské ekonomické a materiálne škody, ako aj poškodenie dobrého mena," hovorí ruský prezident. "Všetky materiály sme predložili oddeleniu FSB regiónu Samara. Vyšetrovanie prebieha. Všetko sa čoskoro vyjasní, ale zatiaľ je situácia takáto," informuje prezident Transneftu Nikolai Tokarev 

Ceny pohonných hmôt môžu porásť 

Vyčistiť ropovod družba bude ale nákladné a je otázka, či sa to podarí do polovice mája. Bielorusko uviedlo, že v družbe môže byť až päť miliónov ton znečistenej ropy, čo predstavuje asi 2,7 miliardy USD. Je preto na mieste otázka, či sa táto malá ropná kríza ešte viac neodrazí na cenách pohonných hmôt.

Viac o téme v reportáži TV JOJ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy