Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Marihuana ovládla finančný svet. Konopné akcie stúpajú
Zdielať na

Marihuana ovládla finančný svet. Konopné akcie stúpajú

BRATISLAVA / Marihuanové opojenie vládne svetu, a to finančnému. Konopné akcie totiž neustále stúpajú do výšin. Jedným z dôvodov je to, že čoraz viac krajín rastlinu povoľuje aj na iné, ako liečebné účely. Firmy, ktoré sa tomuto biznisu venujú, sa tešia, rovnako ako užívatelia. Slovensko naopak v tomto smere zatiaľ takéto svetové trendy nesleduje.

Stále viac krajín povoľuje rekreačné užívanie marihuany. Jedna z najväčších krajín vyspelého sveta, Kanada, tak urobila minulý rok a v Amerike to už môže byť jedenásť štátov ak sa za rozhodnú tento týždeň aj v New Jersey. Záujem spotrebiteľov je veľký, a to sa odráža aj na akciovom trhu. "Marihuanové akcie zaznamenali od začiatku roka pomerne dynamický rast. Niektoré svoju hodnotu aj zdvojnásobili a prekonali akciové trhy výrazne," uviedol Stanislav Pánis, analytik J&T banky. 

Burzovému apetítu pomáhajú aj rozhodnutia veľkých potravinových gigantov spolupracovať s firmami z konopnej branže. "Nepôjde pritom len o cannabis, bude to veľa ďalších priemyselných odvetví. Príchute, vône, liečivá, komoditné chemikálie a všetko s tým spojené," doplnil Brian Carvalho, hlavný projektant Ginkgo Bioworks. Medzi všetko s tým spojené sa môže rátať aj životný štýl a dizajnové vychytávky. "Ide o kultúrnu revolúciu v Los Angeles. Legalizácia má len rok, ale hneď nám otvorila oči a zistili sme, čo na trhu chýba a čo zákazník chce. Je to o životnom štýle a v LA takéto veci chcú mať doma," povedal Matthew Mazzucca, kreatívny riaditeľ Barney´s New York. 

Slovensko týmto smerom zatiaľ nejde. Marihuanoví nadšenci môžu zabudnúť na rekreačné užívanie. A rovnako aj prípadní pacienti ťažkých chorôb, pri ktorých množstvo ďalších štátov povolilo užívanie marihuany na lekárske účely. "Ja sa diskusii nebránim a keď budú relevantné dôkazy, ktoré nás o niečom presvedčia, nech sa páči," vyjadrila sa Andrea Kalavská, Ministerka zdravotníctva SR. 

Slovensko sa teda na legislatívnej marihuanovej vlne nevezie, nikto ale sSlovákom nebráni do marihuany investovať, aj keď by malo ísť o skúsenejších investorov. Marihuanový trh je stále ešte v plienkach a zažíva aj rôzne pády a vzostupy. Zatiaľ je skôr založený na očakávaniach ako na reálnom obchode. Očakávania sú, ale značné. "Päť až šesťnásobný výnos tento rok a ešte viac pre ďalšie roky," dodal Stanislav Pánis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy