Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko môže vyrábať viac zelenej energie
Zdielať na
Ekonomika

Slovensko môže vyrábať viac zelenej energie

Zdroj: TV JOJ

Podľa predsedu Združenia pre veternú energiu Dušana Szaba je Slovensko jednou z mála krajín, ktorá minimálne využíva potenciál veternej energie .

Slovensko má potenciál vyrábať viac zelenej veternej energie ako je to v súčasnosti. Povedal to predseda Združenia pre veternú energiu (ZVES) Dušan Szabo.

Dodal, že Slovensko je jednou z mála krajín, ktorá potenciál veternej energie využíva minimálne. V súčasnosti je inštalovaných päť veterných turbín s celkovým výkonom tri MW.

Slovensko je dokonca jedinou krajinou v celej Európe, ktorej kapacity sa za posledný rok znížili (z päť na tri MW), pričom celkový výkon v krajinách Európskej únie je 56 535 MW. Veterná energia je podľa predsedu združenia vhodným doplnkom pri výrobe elektrickej energie.

Združenie pre veternú energiu víta rozhodnutie Nórska, ktoré je pripravené v najbližších rokoch masívne investovať do veterných parkov. Nórska vláda oznámila, že do roku 2025 by to malo byť až 44 mld. dolárov.

Veterné turbíny, ktoré Nórsko plánuje postaviť na otvorenom mori, by mohli vyprodukovať až 20 terawatthodín elektrickej energie. To by mohlo krajinám Európskej únie pomôcť produkovať do roku 2020 20 % energie z obnoviteľných zdrojov.

Na potrebu vyššieho využívania veternej energie poukázal nedávno aj francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. "Za sto rokov nebude k dispozícii žiaden plyn a za 40 žiadna ropa. Francúzsko musí strojnásobiť počet veterných elektrární, ak chce dosiahnuť cieľ EÚ v znížení emisií o 20 % do roku 2020,"

Zdielať na

Najčítanejšie správy