Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Súčasný guvernér NBS kritizoval kandidáta na viceguvernéra. Slovo ešte bude mať prezident
Zdielať na

Súčasný guvernér NBS kritizoval kandidáta na viceguvernéra. Slovo ešte bude mať prezident

BRATISLAVA / Kým noví kandidáti na šéfovanie Národnej banke čakajú na rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku, o slovo sa prihlásil dosluhujúci guvernér. Nomináciu súčasného ministra financií Jozef Makúch schvaľuje, no nepozdáva sa mu návrh na viceguvernéra zo strany SNS. Do Jozefa Hudáka sa pustil nezvyčajne ostro. Vcelku paradoxne sa ho zastal Peter Kažimír.

Napriek tomu, že nomináciu Petra Kažimíra a nominanta Hudáka z dielne SNS schválil parlamentný výbor, parlament i vláda, stále nie je definitívne isté, či sa z kandidátov stanú aj guvernér a viceguvernér. Aktuálne má návrh na stole prezident Kiska, ktorý môže ale nemusí túto nomináciu prijať. "Prezident Andrej Kiska si preverí či kandidáti spĺňajú všetky zákonné predpoklady na vymenovanie do funkcie a chystá sa absolvovať osobné rozhovory s oboma kandidátmi," povedala hovorca prezidenta Andreja Kisku Roman Krpelan. 

Aktuálny guvernér Národnej banky Slovenska sa voči nominácii Hudáka vyjadril pomerne kriticky. "Pokiaľ ide o druhého kandidáta, tak môj názor je, že tam prevláda koaličná disciplína nad posudzovaním odbornosti, slušnejšie to povedať neviem," povedal guvernér NBS Jozef Makúch. Kandidát na guvernéra NBS Peter Kažimír ale namieta, že trojstupňový schvaľovací proces stačí na to, aby vychytal všetky možné chyby. "Vyjadrenie guvernéra Makúcha vnímam ako príliš príkre a nenáležité," dodal Kažimír. 

"Mrzí ma vyjadrenie pána Makúcha k mojej osobe a úprimne to nechápem, počkám na rozhodnutie pána prezidenta Andreja Kisku a to bude pre mňa záväzné," uvádza sa v stanovisku Jozefa Hudáka. 

Kažimíra schválil parlamentný výbor, parlament i vláda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy