Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Falošné výplatné pásky a fiktívne zamestnania. Pre hypotéku spravia čokoľvek
Zdielať na

Falošné výplatné pásky a fiktívne zamestnania. Pre hypotéku spravia čokoľvek

BRATISLAVA / So sprísňovaním podmienok na získanie úveru, pristupujú ľudia k netradičným riešeniam, ktoré nie vždy môžu dopadnúť šťastne práve pre nich samých. Nechávajú sa totiž fiktívne zamestnať, prípadne skresľujú svoju reálnu finančnú situáciu.

Pre získanie pôžičky na bývanie ľudia sú ochotní uviesť nepravdivé informácie. "V tomto roku sme zaznamenali nárast pokusov o podvod predovšetkým v oblasti hypotekárnych úverov," uviedol Filip Hrubý, hovorca Českej sporiteľne. Podľa neho môže byť za nárastom týchto nepravdivých informácií práve sprísňujúce sa podmienky na nadobudnutie finančných zdrojov nevyhnutných na nákup nehnuteľnosti. "Vo väčšej miere sa stretávame s prípadmi, kedy sa klienti nechajú fiktívne zamestnať s vysokým platom na niekoľko mesiacov pred zahájením žiadosti o poskytnutie hypotekárneho úveru," dodal Hrubý. 

Financie ale nie sú jedinou oblasťou, kde žiadatelia zvyknú uvádzať nepravdivé údaje. Často sa stáva, že nesprávne uvádzajú výšku vzdelania alebo počet ľudí žijúcich v domácnosti. 

Naopak už takmer vymizli podvody v informáciách o založených nemovitostiach, na ktorých sa mnohokrát zúčastňovali aj odhadcovia. Keďže sa prepojili informácie a zjednodušil systém ich spracovania, je omnoho zložitejšie v tejto veci klamať. 

Hypotéky ale nie sú najobávanejšou oblasťou podvodníkov. Oveľa viac ľudia zavádzajú pri spotrebiteľských úveroch. Okrem nepresných informácií ohľadom zamestnania a finančných podmienok, sa snažia zamlčať ďalšie záväzky u iných úverových spoločnostiach. Avšak nepočítajú s kontrolnými mechanizmami jednotlivých spoločností. "Naše skórovacie mechanizmy zahŕňajú kontrolu dát v úverových registroch, takže nepresnosti spoľahlivo odhalíme," povedal pre idnes.cz Jaromír Kaděra, Provident. Okrem registrov ale banky získavajú aj informácie priamo z pracoviska žiadateľa, prípadne ak má v danej banke osobný účet, tak je pre nich jednoduché zistiť skutočnú výšku mesačného príjmu. 

Situácia z roku 2007 sa môže zopakovať

Nielen v európskych krajinách, ale aj v USA je dopyt po nemovitostiach nezvyčajne vysoký a ľudia spravia čokoľvek pre to, aby práve oni získali finančnú podporu. Na internete sa množia výrobcovia falošných výplatných pások. "Niektorí sú v zahraničí a nedajú sa vystopovať. Existujú aj stránky, kde si človek za poplatok môže zvýšiť svoj úverový limit," tvrdí Bridget Bergové z CoreLogic. 

Čo je ale najnepriaznivejšie, americký prieskum zistil, že omnoho vyššie riziko podvodov je cez sprostredkovateľov a existuje možnosť, že sa ocitneme v podobnej situácii, ako v roku 2007, tvrdia odborníci. 

Čo v prípade, že automobilky postihne kríza? Pozrite si nasledujúcu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy