Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Financovanie podnikateľského nápadu bude jednoduchšie. Ľudia sa vám na neho môžu vyzbierať
Zdielať na

Financovanie podnikateľského nápadu bude jednoduchšie. Ľudia sa vám na neho môžu vyzbierať

BRATISLAVA / Slováci čoraz viac investujú. Niektorí len tak pre dobrý pocit, iní preto, aby zarobili. Veľakrát nemusí ísť ani o veľké investície, pretože čoraz viac sa začína objavovať v investičnom svete takzvaný crowdfunding, alebo inak povedané kolektívne financovanie. To, čo vo svete už funguje celé roky, pomaličky prichádza aj k nám a v najbližšej dobe sa očakáva, že Slováci budú do rôznych projektov investovať oveľa viac.

Ak máte napríklad dobrý podnikateľský nápad ale chýbajú vám naň peniaze je tu možnosť, že by sa vám na jeho realizáciu ľudia doslova vyzbierali. Malými čiastkami na projekty, o ktoré mali záujem. Môže to byť projekt, ktorý sa týka komunity, umenia, sociálnych vecí," uviedla Slavomíra Salajová z Creative Industry Forum. Crowdfunding, čiže kolektívne financovanie daných projektov môže fungovať 4 rôznymi spôsobmi: 1. Darcovská platforma - človek, podporí projekt finančne ale neočakáva za to zisk a stačí mu doslova len dobrý pocit.

Pri druhom type sa vám za vašu investíciu vráti niečo ako dar.  "Napríklad knižku, ktorá je určená pre deti a na základe crowdfandingovej kampane môžete tým podporovateľom potom na základe vyzbieraných peňazí tú danú knižku darovať," pokračovala Salajová. Pri ďalších možnostiach ide o investície, pri ktorých očakávate zisk. Crowdlending - za vašu investíciu sa vám vracajú úroky. Crowdinvesting - podporujete projekt napríklad vstúpením do danej spoločnosti, ktorá sa zakladá. 

Pri darcovských a komunitných projektoch väčšinou finančný dar nemá určenú cieľovú čiastku. Naopak pri pri podnikateľských zámeroch na výške vyzbieranej sumy záleží. "Vy si určite ako autor projektu nejakú sumu napríklad, že chcem vyzbierať 10000 eur a ak ich nevyzbierate ale nejaké peniaze sa vám vyzbierali, tak tie sa po skončení kampane, ktorá je časovo ohraničená ľuďom vrátia,"  vysvetlila Salajová. 

Keďže sa na slovenskom trhu kolektívne financovanie začína rozmáhať, ministerstvo financií chce vytvoriť akúsi väčšiu kontrolu nad celým týmto systémom. "Jednotlivé členské štáty EÚ majú rôzne prístupy, je to pre nás dobré, lebo sa môžeme učiť na tom ako to funguje v zahraničí a môžeme si vybrať tú najlepšiu cestu," povedal Martin Peter riaditeľ odboru bankovníctva Ministerstva financií.  

Crowfunding si teda dobre zapamätajte, je veľmi pravdepodobné, že o tomto systému budeme počuť čoraz častejšie. "V zahraničí, hlavne v posledných rokoch sa relatívne dosť začína investovať do lokálnych podnikov. A je to niečo čo predpokladáme, že na Slovensku by sa mohlo udiať tiež," dodal Ján Mazúr z Cranbury. 

Pozrite si archívnu reportáž ako investujú Slováci: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy