Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Viac ako polovica mladých Slovákov sa aktívne venuje investovaniu
Zdielať na

Viac ako polovica mladých Slovákov sa aktívne venuje investovaniu

BRATISLAVA / Nadpolovičná väčšina Slovákov vo veku od 18 do 38 rokov, tzv. mileniálov, sa aktívne venuje investovaniu. Konkrétne 55 % z nich investuje časť svojich úspor.

Najčastejšie umiestňujú svoje financie do investičných fondov (37 %), nehnuteľností (29 %) a vzdelania (28 %). Do budúcnosti však väčšina mileniálov zvažuje ako investíciu predovšetkým nákup nehnuteľnosti (58 %). Vyplýva to z aprílového prieskumu na reprezentatívnej vzorke mladej populácie od agentúry MNFORCE pre spoločnosť xPartners poskytujúcej investičné služby.

Mladí majú podľa výsledkov prieskumu aj pomerne vysoký záujem o investovanie do akcií či zlata, zhodne po 22 % respondentov. Naopak, kryptomeny patria medzi mladými Slovákmi menej početné investície. U súčasných investorov je to 16 % a do budúcnosti zvažuje nákupy kryptomien 14 % respondentov.

Zo 45 % mileniálov, ktorí neinvestujú, uviedlo 42 % ako dôvod nedostatok hotovosti, 31 % preferuje držanie hotovosti alebo sa nechce kvôli investíciám zadlžiť. Ďalších 24 % odpovedalo, že investovať nevie. Ako doplnila hlavná analytička xPartners Silvia Holá, Slováci trpia nedostatočnou finančnou gramotnosťou. "Za týmto deficitom stojí prevažne chýbajúca, poprípade minimálna ekonomická a finančná edukácia na základných a stredných školách,“ uviedla Holá. Ani do budúcnosti investície nezvažuje 15 % mladých ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy