Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ekonomika rastie alebo upadá. Politici sa nevedia dohodnúť a bežný človek sa v tom stráca
Zdielať na

Ekonomika rastie alebo upadá. Politici sa nevedia dohodnúť a bežný človek sa v tom stráca

BRATISLAVA / Na súčasný stav našej ekonomiky sa názory líšia. Kým jedni sú spokojní, akým smerom Slovensko napreduje, druhí sa obávajú, že bez reforiem môžeme skončiť v kríze.

Na našu ekonomickú situáciu sa dá pozerať z viacerých uhlov, ale bežný človek v tom môže mať zmätok. „Od roku 1993 máme historicky najnižšiu nezamestnanosť,“ uviedol Robert Fico, predseda vlády Slovenskej republiky Naopak Richard Sulík, predseda SAS tvrdí: „Táto hospodárska politika je dlhodobo zničujúca.“

Avšak ekonómovia varujú, že bez reforiem sa dobré časy môžu veľmi rýchlo pominúť. „Chýba ochota robiť politicky nákladné opatrenia, pretože podpísať investičný stimul je veľmi jednoduché,“ uviedol Martin Vlachynský, ekonomický analytik INESS.

„Slovensko je z pohľadu podielu na HDP najpriemyselnejšia krajina v rámci EÚ,“ povedal predseda vlády. Naďalej platí, že nikdy nebolo tak dobre, aby nemohlo byť lepšie. K tomuto cieľu sa dá dopracovať viacerými spôsobmi. Kým vláda ide sociálnou cestou a pre ľudí chystá ďalší balíček, líder opozičnej SAS chce lepšie podnikateľské prostredie bez zbytočných regulácií štátu a byrokracie. "Sociálne balíčky betónujú ľudí v ich chudobe," povedal Richard Sulík. V rámci agendy 2020 navrhujú zjednodušiť život podnikateľom, ktorých ťažia vysoké odvody a dane. "Daňové zaťaženie sa v maximálnej miere zvýšilo. V súčasnosti podnikatelia dokonca nevedia, kde by sa mohlo ešte zhoršiť," uviedla Alica Orda Oravcová, expertka na dane a odvody.

Ekonomike sa ale momentálne darí a štátna pokladnica sa postupne plní. Na reformy si preto budeme musieť počkať. „Je pravda, že momentálna situácia znamená isté spohodlnenie,“ potvrdil Martin Vlachynský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy