Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Cenu Trendu si po piatykrát odniesla tá istá firma. Ocenili aj poctivého platcu daní
Zdielať na

Cenu Trendu si po piatykrát odniesla tá istá firma. Ocenili aj poctivého platcu daní

BRATISLAVA / Okrem hercov a hudobníkov získavajú ocenenia aj podnikatelia. Ekonomický týždenník Trend už 20 rokov oceňuje tých najlepších zo sveta firiem, bánk a poisťovní. Okrem spoločností si ocenenie prevzal aj najlepší manažér a tento rok prišiel týždenník aj s novou kategóriou - Daňovník roka.

Tohtoročnú cenu Trendu Firma roka získala firma Eset, ktorá si prvenstvo drží už päť rokov. Do hodnotenia sú automaticky zaradené všetky nefinančné spoločnosti, ktoré do registra odovzdali účtovnú závierku. Pri výbere tej najlepšej firmy rozhodoval dynamický rast, ziskovosť a efektívnosť ich biznisu. Ako uviedol spoluvlastník víťaznej firmy Miroslav Trnka: "Viesť veľkú firmu a mať zodpovednosť za mnohých ľudí, to je neustály stres a každodenný boj". Ocenenie Banka roka získala VÚB banka, a.s. a prvé miesto medzi poisťovňami si tento rok vybojovala Poisťovňa Slovenskej sporiteľne, a.s.. 

Automobilka Volkswagen sa minulý rok stala investorom roka. Investície sa zrejme oplatili, pretože na daniach a odvodoch najviac zaplatila práve táto firma. Automobilka tak vyhrala v novej kategórii Daňovník roka."Ohodnotiť to, že niekto platí dane, platí ich poctivo a v pomerne veľkej výške," to je cieľom tejto kategórie podľa vedúceho redaktora Trendu Jána Záborského.  Dodáva, že automobilka by si vedela nájsť spôsob, ako platenie vysokých daní obísť: "Je to také poďakovanie za to, že to tu niekto financuje".

Investora roka a manažéra roka vyberali predplatitelia týždenníka a osobnosti ekonomiky. Investorom roka sa stala skupina Matador a Manažérom roka sa stal bývalý riaditeľ RTVS Václav Mika. Manažéri z ocenených firiem sa vzácne zhodujú na tom, že najťažšie rozhodnutia sú tie, ktoré súvisia s ľuďmi. Prezident spoločnosti Matador Štefan Rosina tvrdí, že sa treba oddeliť prácu od súkromia. "Nie je dobré baviť sa vo firme o práci, doma o práci a v noci o práci," dodáva. Podľa Václava Miku je najťažšie opustiť svoj tím: "Osobne je to ťažké, ale manažérsky to samozrejme musí byť sebavedomé a jasné".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy