Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Štát bude dávať firmám vysvedčenie
Zdielať na

Štát bude dávať firmám vysvedčenie

BRATISLAVA / Štát sa neustále snaží vymyslieť spôsob ako dosiahnuť, aby firmy platili dane riadne a načas. Najnovšie ich bude hodnotiť a tým poctivým dávať rôzne benefity, napríklad menej časté daňové kontroly. Popri mäkších spôsoboch varovania v prípade nedostatkov finančná správa mieni naďalej tvrdo bojovať proti tým, ktorí vedome pripravujú štát o príjem z daní.

Chceme byť partnerom, nie strašiakom, vyhlásil prezident finančnej správy na stretnutí so zástupcami 50-tich najväčších daňových subjektov na Slovensku.

"Základným mottom je Viac výkonu, menej administratívy. Budeme callcentrizovat a internetizovať," povedal riaditeľ finančnej správy František Imrecze. 

Zavádza sa takzvaný index daňovej spoľahlivosti - hodnotenie firiem podľa približne 40-tich kritérií. Prvý zoznam by mal byť hotový už na budúci rok.

"Spoľahlivosť nie je závislá od veľkosti firmy, je definovaná plnením si daňových povinností riadne a včas," dodáva Imrecze. "Najväčším benefitom pre podnikateľov bude, že môžu získať povolenia, súhlasy, preplatky skôr, tieto subjekty budú zvýhodnené," vysvetľuje daňová poradkyňa Alica Orda Oravcová.

"Nespoľahlivé budú mať ešte intenzívnejšie kontroly," uviedol riaditeľ finančnej správy. Pozitívne hodnotené firmy budú mať prístup k osobnému poradenstvu na finančnej správe.

"Tá istota, že tá daňová transakcia je chápaná obojstranne rovnako, je obrovský benefit," povedal prezident asociácie podnikavých finančníkov. Index ale nebude prístupný verejne.

"Iná osoba ako samotný daňovník nemôže získať informáciu o indexe iného daňovníka, pretože by to bolo porušenie daňového tajomstva," vysvetľuje poradkyňa. Novinkou je aj tzv. soft warning, teda varovanie zo strany daňových úradov, že niečo nie je v poriadku.

"Také priateľské varovanie predtým, ako začneme daňové konanie," povedal Imrecze. Šéf finančnej správy sa vyjadril aj k únikom daňových informácií prezidenta Kisku či ministra Žigu. "Je to definitívne zlyhanie jednotlivca. V prvom sa už stalo, v druhom sa stane, že podáme trestné oznámenie," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy