Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Od 1. marca platia nové pravidlá pre osobný bankrot
Zdielať na

Od 1. marca platia nové pravidlá pre osobný bankrot

BRATISLAVA / Od 1. marca platia na Slovensku nové pravidlá pre osobný bankrot. Ľudia, ktorým dlhy prerástli cez hlavu a už nevedia ako ďalej, sa môžu vďaka tomuto zákonu jednoduchšie dostať zo zložitej situácie.

Pre vyhlásenie osobného bankrotu sú určené jasné podmienky. Nové pravidlá sa týkajú len fyzický osôb - zamestnaných, nezamestnaných či živnostníkov. "Musí byť platobne neschopný. To znamená, že nie je schopný splácať svoje dlhy po dobu viac ako 180 dní a musí byť proti nemu vedená aspoň jedna exekúcia alebo obdobné konanie," uviedla riaditeľka Centra právnej pomoci Eva Kovačechová.

​Ďalšou podmienkou je poctivý zámer. Teda to, že človek má úprimnú snahu riešiť svoj dlh v medziach svojich schopností a možností. Ak toto spĺňate, treba kontaktovať Centrum právnej pomoci osobne alebo cez internet. Tam nájdete všetky potrebné dokumenty, ktoré musíte vypísať. Centrum vás bude zastupovať alebo určí advokát, návrh posunie na súd a ten do 15 dní rozhodne. Dlhov sa tak môžete zbaviť prakticky do dvoch týždňov.

Centru právnej pomoci je potrebné zaplatiť 500 eur za zastupovanie. Ak nemáte, požičajú, ale treba im sumu vrátiť. Existujú dve možnosti - konkurz alebo splátkový kalendár. "Ak ide o človeka, ktorý nemá príjmy alebo má veľmi malé príjmy, pre neho je lepší konkurz. V tomto prípade sa človek príde o majetok a zbaví sa dlhov. Človek, ktorý má majetok, o ktorý nechce prísť a prípadne má príjmy, s ktorými môže rátať do budúcna, môže sa uchádzať o splátkový kalendár," dodala Kovačechová.

V oboch prípadoch existuje nepostihnuteľná hodnota obydlia. Je to 10 tisíc eur, ktoré si dlžník môže uchrániť a použiť napríklad na platenie podnájmu. "Týchto desať tisíc eur je vyplácaných tejto osobe počas troch rokov v hodnote 250 eur mesačne," uviedla Zuzana Kubovičová z Centra právnej ochrany.

Osobným bankrotom sa nedá zbaviť úplne všetkých dlhov. Sú výnimky ako napríklad výživné, peňažné tresty, hypotéka alebo peniaze, ktoré musíte zaplatiť za spôsobenú škodu. Osobný bankrot je možné vyhlásiť len raz za desať rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy