Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Trump nakopol investície v Rusku, moskovská burza hlási rekord
Zdielať na

Trump nakopol investície v Rusku, moskovská burza hlási rekord

WASHINGTON/MOSKVA / Zvolenie Donalda Trumpa do Bieleho domu upokojilo západných investorov so záujmom o ruské aktíva. Nový americký prezident pre mnohých predstavuje nádej na ukončenie protiruských sankcií. Moskovská burza v januári zaznamenala najlepší výsledok v histórii.

Predtým, než sa Trump stal prezidentom USA, vyhlásil, že chce mať dobré vzťahy s Ruskom. Podľa jeho slov sú veľmi prospešné. Dodal, že za Baracka Obamu boli obe krajiny znepriatelené, avšak Trump chce pálčivé problémy vyriešiť a to čím skôr. 

Obrovská šanca

Doláre začali do ruských akcií a dlhopisov natekať posledných dvanásť mesiacov. Tamojšia burza cenných papierov v januári tohto roka zaznamenala najlepší výsledok v histórii. Manažér kapitálového fondu so zameraním na Rusko vyhlásil, že "Donald Trump je najviac proruským prezidentom USA".

Rusko sa od dna odrazilo vlani, keď sa tretina z pätnástich najlepšie operujúcich investičných fondov špecializovala na investície v Rusku. USA nie sú jedinou krajinou, odkiaľ tečú peniaze. 

​Záujem majú aj investori z rozvíjajúcich sa trhov. Nástup Trumpovej administratívy predstavuje podľa mnohých investorov a ekonómov obrovskú šancu k ukončeniu ekonomických sankcií, ktoré Západ uvalil na Moskvu po anexii Krymu v roku 2014.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy