Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šesť zásad rozumného kúrenia: Neplytvajte svojimi peniazmi
Zdielať na

Šesť zásad rozumného kúrenia: Neplytvajte svojimi peniazmi

BRATISLAVA / Existuje niekoľko všeobecných odporúčaní, ako rozumne bez plytvania vykurovať byt. Takže nech je po stavebnej stránke dom alebo byt v akomkoľvek stave, možno plytvanie energiou obmedziť.

Nekúrte tam, kde netreba

Ak chcete ušetriť, rozhodne nie je nutné kúriť na 25 stupňov, navyše pre každú miestnosť je vhodná iná teplota. Všeobecne sa uvádza, že každý stupeň navyše stojí za šesťpercentným zvýšením spotreby teplaKým v obývačke je lepšie kúriť na 20 22 stupňov Celzia, napríklad v spálni úplne stačí 16 18 stupňov. S chodbami je to podobné. Naopak prikúriť si môžete v kúpeľni.

Udržujte teplo vnútri

Prejdete okolo okna a ucítite závan chladného vzduchu? V predsieni je studená podlaha, pretože pod dverami sa dostáva zima z chodby? Zamerajte sa na tieto miesta a nepúšťajte teplo von, odporúča portál idnes.cz

Nevetrajte dlho, ale intenzívne

Pre klímu v domácnosti je vetranie zásadné. Keď je vonku chladno, vetrajte krátko a intenzívne. Okná otvorte dokorán, môžete vytvoriť i prievan. Tým sa vymení vzduch, ale o teplo neprídete.

Ak vetráte napríklad cez otvorenú ventilačku a dlho, postupne sa ochladzujú steny a vybavenia domácnosti, a vy potom budete musieť pracne a draho celý byt vykurovať znova.

Pusťte teplo z radiátorov do miestnosti

Teplo z radiátorov sa musí dostať až k vám. V prípade, že radiátory pokrývajú záclony a závesy, nepôjde to tak dobre. Je dobré zastrihnúť závesy tak, aby ste ich mohli zahrnúť za radiátor. Na radiátoroch tiež nesušte bielizeň, radšej si kúpte sušiak.

Teplo si regulujte

Ste celý deň mimo domácnosť? Kúpte si termostat, ktorý udrží teplotu v byte na prijateľnom minime. Vy si ho nastavíte tak, že začne viac kúriť pred vaším návratom. To isté platí v noci, keď je ideálna teplota na spánok 16 18 stupňov. Termostat sa potom zapne napríklad pol hodiny alebo hodinu pred tým, než vám zazvoní budík.

Nemusí ísť len o priestorový termostat vhodný pre plynové kotly. Tam kde sa kúri diaľkovo, napríklad v panelovom dome, je možné radiátory osadiť elektronickým programovateľným termostatom, ktorý urobí podobnú prácu. 

Kúrenie nevypínajte

Ak sa snažíte ušetriť tým, že kúrenie úplne vypínate, nerobíte dobre. V príliš vychladenom byte je potom potrebné intenzívnejšie kúriť a spotreba je vyššia. Ak bývate v bytovom dome, či už je zásobovaný centrálne, či vlastnú kotolňu, je dobré vždy kúriť minimálne na 16 stupňov.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy