Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci si požičiavajú rekordne veľa, úvermi riešia najmä bývanie
Zdielať na

Slováci si požičiavajú rekordne veľa, úvermi riešia najmä bývanie

BRATISLAVA / Slováci trhli rekord. Celkový úver nášho obyvateľstva ku koncu prvého polroka 2016 dosiahol sumu 26 miliárd 290 miliónov eur. Stav úverov medziročne vzrástol o trinásť percent a podľa analytičky Jany Glasovej bude tento trend pokračovať.

"Predpokladám, že záujem o úvery, najmä o úvery na bývanie bude aj naďalej rásť vzhľadom na to, že situácia v ekonomike sa stále zlepšuje. Klesá nezamestnanosť a rastú mzdy," uviedla analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Najviac, takmer 80 percent peňazí, ktoré si z bánk požičiavame, sú úvery na bývanie. Úrokové sadzby na hypotekárnych úveroch sú veľmi priaznivé. "Úrokové sadzby dosiahli svoje minimá, neočakávame, že by ešte hlbšie klesali. Ale ani nepredpokladáme, že by došlo k ich výraznému rastu, a to preto, že základna sadzba ECB je stále na minimálnej respektíve na nulovej úrovni," dodala Glasová. 

Dostupnosť hypotekárnych úverov zvýšil dopyt po nehnuteľnostiach a vzrástli aj ceny. A stále rastú. Podľa Národnej banky Slovenska oproti minulému roku vzrástli ceny nehnuteľností o päť percent. Hore išli najmä ceny bytov, ale mierne rastú aj ceny domov. Ešte stále sú ale ceny nehnuteľností výrazne nižšie ako v roku 2008, keď kulminovali. 

Hypotekárna a realitná bublina

Rastúca cena bytov prináša otázku, či sa nezačína nafukovať realitná alebo hypotekárna bublina. Takúto bublinu v Spojených štátoch v rokoch 2005 až 2006 spôsobila snaha bánk poskytnúť čo najviac hypoték za počiatočné nízke úroky. Nehnuteľnosti boli financované prakticky len z úverov. 

Banky vtedy požičiavali aj ľuďom, ktorí nemali dostatok peňazí na splácanie. Vzniknutá situácia vtedy v USA spôsobila obrovské ekonomické problémy. Podľa analytičky Jany Glasovej by k tomuto na Slovensku dôjsť nemalo. "Nepredpokladáme, že by u nás k niečomu takému došlo, lebo u nás je situácia úplne odlišná od situácie v USA. V prvom rade u nás sú úvery poskytované transparentným spôsobom, pričom je prísne preverovaná bonita klienta. A Slováci pristupujú k úverom zodpovednejšie," hovorí analytička Jana Glasová.

Slováci sú opatrní

Vo všeobecnosti platí, že Slováci sú pri zadlžovaní opatrnejší ako obyvatelia iných krajinách. A skôr máme tendenciu, ako sa hovorí "prikrývať sa takou perinou, na akú máme".

Slováci patria v európskom porovnaní medzi menej zadĺžené národy, čomu zodpovedá aj skutočnosť, že v bankách máme stále viac peňazí uložených ako z nich požičaných. Na jedného dospelého Slováka priemerná výška vkladu takmer 6 900 eur, pričom požičaných má v priemere vyše 5 900 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy