Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nerovnosť je kritická, varuje OECD. Pozrite sa, ako dopadlo Slovensko
Zdielať na

Nerovnosť je kritická, varuje OECD. Pozrite sa, ako dopadlo Slovensko

PARÍŽ / Priepasť medzi bohatými a chudobnými vo väčšine vyspelých ekonomík na svete je na rekordných úrovniach, tvrdí štúdia OECD. Správa tvrdí, že obrovský rozdiel je aj medzi mužmi a ženami.

Najvyššia nerovnosť je podľa správy OECD v Čile, Mexiku, Turecku, Spojených štátoch a Izraeli. Najnižšia naopak v Dánsku, Slovinsku, na Slovensku a v Nórsku.

Vo väčšine z 34 krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj je rozdiel v príjmoch na najvyššej úrovni za posledné tri desaťročia. Najbohatších desať percent ľudí zarába 9,6 krát viac ako 10 percent najchudobnejších.

Bod zlomu

Podľa OECD  tento pomer v roku 1980 predstavoval 7 ku 1.

"Dosiahli sme bod zlomu. Nerovnosť v krajinách OECD je na svojej najvyššej úrovni od začiatku merania," uviedol generálny tajomník OECD Ángel Gurría. 

Gurría podľa portálu businessinsider.com povedal, že vysoká nerovnosť poškodzuje vyhliadky na rast. Existujú ale ekonomické a sociálne argumenty pre vlády, aby sa pokúsili tento problém vyriešiť.

"Pri neriešení nerovnosti vlády ničia sociálne štruktúry svojich krajín, čo poškodzuje ich dlhodobý ekonomický rast," dodal Gurría.

Štúdia zistila, že nárast nerovnosti v rokoch 1985 až 2005 v 19 krajinách OECD sa blížil k 4,7 percentám kumulatívneho rastu medzi rokmi 1990 a 2010.

Rozdiel medzi mužmi a ženami

Zvýšenie počtu polovičných úväzkov, dočasných pracovných zmlúv či samostatne zárobkovočinných osôb je dôležitým faktorom vo zvýšenej nerovnosti. Podľa OECD práve tieto kategórie tvoria polovicou novovytvorených pracovných miest v krajinách OECD v rokoch 1995 až 2013. 

Správa taktiež zistila, že významne poklesla úroveň dosiahnutého vzdelania a zručností v rodinách s nižším príjmom.

Mzdy u žien sú o 15 percent nižšie ako u mužov. Zabezpečenie rovnosti mužov a žien v zamestnaní je jeden zo spôsobov, ako znížiť nerovnosť. Ďalším efektívnym mechanizmom je aj zmena v prerozdeľovaní daní.

"Na riešenie tejto politiky je potrebné zabezpečiť, aby bohatší jedinci a nadnárodné firmy, platili svoj podiel daňového zaťaženia," tvrdí správa OECD. 

Podľa najnovšieho prieskumu Štatistického úradu je chudobou ohrozených 12,6 percenta Slovákov. Ide o 660 tisíc ľudí. Oproti predchádzajúcemu roku je to mierny pokles. Pozrite si analýzu Novín o 17-ej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy