Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kúrite správne? Týmto spôsobom nevyhadzujete peniaze von oknom
Zdielať na

Kúrite správne? Týmto spôsobom nevyhadzujete peniaze von oknom

BRATISLAVA / Teplo v bytoch má rád každý. Nie ale všetci využívajú radiátory efektívne a hoci kúrime naplno, stále nám je zima. To je jasný signál, že niečo nie je v poriadku. Niekedy pritom stačí spraviť len drobné úpravy.

Záclony pred radiátorom až po zem, radiátor za skriňou či sedačkou. Toto všetko môže mať vplyv na naše peňaženky počas vykurovacej sezóny. "

"Radiátor by mal sálať teplo do miestnosti, potom sa otáča a studený vzduch ide naspäť na radiátor. Keď sa radiátory zakryjú závesmi alebo záclonami tak teplý vzduch ide hore a dole sa vracia studený," opisuje princíp kúrenia kurič Cyril Polakovič.

Radiátor nezakrývajte

Teplý vzduch neprúdi rovnomerne a tak kohútik otočíme na vyššie obrátky. Byt to ale viac nevykúri a spraví to akurát tak prievan v peňaženke. "Nie je dobré zakrývať radiátor," dodáva Polakovič.

Hovorí sa, že ak máte cez radiátor prehodený záves, merač, ktorí má už väčšina z nás namontovaný meria viac a my tak platíme viac. "Akonáhle je merač zatarasený, logicky vykurujeme viac priestor okna. Termostatická hlavica reaguje na chlad, ktorý prichádza od okna," uviedla konateľka spoločnosti Techem zaoberajúcej sa meracími prístrojmi Eliana Kostolány. 

Záclona vo výške parapety

Ideálne preto je mať záclonu alebo záves vo výške parapetnej dosky. Ak chcete kúriť no pritom aj sporiť najefektívnejšie je mať radiátor v nezateplenej bytovke na treťom stupni. "Pri zateplených bytoch na dvojke. No v kuchyni a spálni menej," dodáva Kostolány.

Ľudia používajú aj iné triky. "Niektorí robia to, že zakrývajú priestor za radiátorom hliníkom, aby teplo neprúdilo von ale dovnútra miestnosti," hovorí hospodár Pavol Hatala.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy