Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na euro vám seurem!
Zdielať na

Na euro vám seurem!

PRAHA / Populárny český spevák Jaromír Nohavica sa pripojil k predvolebnej kampani Občiansko-demokratickej strany. Naspieval ostrú pieseň proti euru. Ide o spot do volieb Európskeho parlamentu. Strana ODS využila v klipe motívy českých bankoviek, píše spravodajský portál iDnes.cz.

Spoločný názor

V texte Nohavicovej piesne sa spomína "Když mám v kapse euro dycky, bývám z toho neurotický. Ono tohle euro-dílo nic dobrého neurodilo." Nasleduje pasáž, v ktorej spevák vyzdvihuje výhody národných mien pred spoločným európskym platidlom. 

Hovorkyňa strany ODS Jana Havelková potvrdila, že Nohavicu oslovili s prosbou využitia jeho skladby ako propagáciu Petície pre korunu. Ide o kampaň proti prijatiu eura. "V otázkach eura a udržania koruny zdieľame rovnaký názor," uviedla Havelková.

Koruna či drachma?

Sám Nohavica potvrdil, že o európsku menu nejaví záujem. Pieseň Euročardáš vznikla už v roku 2011. Okrem iného v nej spieva "Český člověk strach má, lepší je koruna či drachma. Běžte někam s eurem. My vám naňho seurem."

Prvý miestopredseda a jednotka na kandidátke ODS Jan Zahradil potvrdil, že Nohavica nepísal pieseň na zakázku ODS. To, že si spevák neberie servítku pred ústa, Zahradilovi neprekáža. "V kampaniach tohto typu je dôležité upútať pozornosť," povedal.

Známy spevák podporil pravicovú ODS už v minulosti. Pred voľbami do snemovne v roku 2006 sa obliekol do modrej, ktorá je farbou strany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy