Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ficova predpoveď o zlepšení nevyšla. V roku 2014 bude lepšie
Zdielať na

Ficova predpoveď o zlepšení nevyšla. V roku 2014 bude lepšie

BRATISLAVA / Máme sa lepšie ako v júli? Stúpla nám výplata alebo ste si našli prácu? Ak áno, tak mali pravdu politici, vrátane Róberta Fica. Tí očakávali, že druhý polrok tohto roka prinesie zlepšenie a veci sa konečne pohnú správnym smerom.

Lepšie by malo byť v ďalšom roku

Ak tento pocit nemáte, tak sa musíme spoľahnúť na predpoveď, ktorá hovorí, že bude lepšie v ďalšom roku. "To nie je niečo, čo chceme len tak hovoriť, aby sme ukludnili verejnosť a podnikateľskú sféru," hovorí predseda vlády Róbert Fico.

"My sme skôr voči tomu, že by v tomto roku došlo k nejakému zrýchleniu tempa ekonomického rastu skeptickí," uviedol analytik X-trading Brokers Kamil Boros.

Skeptici vs. istoty 1:0

Slovenská ekonomika sa aspoň neprepadla ako mnohé iné, ale bežným ľuďom to nezamestnanosť z päty nevytrhne. No a keď to nevyšlo tento polrok, možno to vyjde na budúci.

Niečo také sľúbil minister financií, keď vo štvrtok predstavoval rozpočet. "Kľúčové je doriešiť výsledok a na konci každý bič plieska," uviedol Peter Kažimír. Taký preplesk v podobe nových pracovných miest a vyšších miezd by Slováčisko isto uvítalo.

Celkom pozitívne správy z Nemecka

Pomerne pozitívne správy prichádzajú z Nemecka, európskeho aj nášho ťahúňa. Berlín očakáva, že mu porastie ekonomika rýchlejšie ako mala. Má k tomu prispieť väčší domáci dopyt, ktorý podporujú nižšie úrokové sadzby a stúpajúce mzdy.

"Nemecká ekonomika je v dobrom stave. Miera nezamestnanosti je nízka, zamestnanosť sa zvyšuje a rast miezd sa vracia do normálu," povedal guvernér Nemeckej národnej banky Jens Weidmann.

Nízke úrokové sadzby sú aj zbrane Európskej centrálnej banky, ktorá ich tento týždeň podržala na rekordne nízkej úrovni 0,25 desatín percenta. "Nebolo to žiadne prekvapenie. Pre Európsku centrálnu banku je dôležité teraz počkať a sledovať situáciu," tvrdí obchodník Frankfurtskej burzy Robert Halver. Dobré správy z Nemecka na druhej strane zatieňujú tie zlé z Francúzska, či Talianska, kde sa o raste nedá hovoriť.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy