Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Šetrí sa úplne všade, no strany minú 3 milióny
Zdielať na

Šetrí sa úplne všade, no strany minú 3 milióny

BRATISLAVA / Najviac tri milióny eur budú môcť od budúceho roka minúť politické strany a hnutia na kampaň pred parlamentnými voľbami. Prezidentský kandidát bude mať limit nižší. Pre obidve kolá volieb si bude musieť vystačiť so sumou najviac 500.000 eur.

V opačnom prípade hrozí pokuta

Podobné obmedzenia na výdavky budú platiť aj pre nezávislých kandidátov na predsedov krajov, primátorov či starostov. Ak tieto limity strany či kandidáti prekročia, dostanú pokutu vo výške tisícov eur. Sankcie budú hroziť aj za iné porušenia pravidiel, ktoré zavádza zákon o volebnej kampani. Ten dnes schválila vláda.

Právna norma ďalej okrem iného zakazuje zverejňovanie výsledkov volebných prieskumov 21 dní pred dňom konania volieb a v deň konania volieb až do skočenia hlasovania. Pre všetky druhy volieb tiež zavádza 48-hodinové volebné moratórium, ktoré ukončí volebnú kampaň. Tú budú môcť politické strany či kandidáti viesť od dňa vyhlásenia volieb. V súčasnosti moratórium platí len pri niektorých voľbách.

Osobitný účet pre každú kampaň

Politické strany a hnutia budú podľa zákona musieť viesť finančné prostriedky určené na kampaň na osobitnom účte, a to pre každú volebnú kampaň samostatne. Podobne to bude platiť aj pre kandidátov na prezidenta a iných funkcií. Osobitné účty budú musieť zobrazovať prehľad platobných transakcií a budú musieť byť nepretržite prístupné tretím osobám. Finančné prostriedky budú na ne musieť byť vložené výlučne prevodom z iného účtu a iba do skončenia predvolebnej kampane. Výpisy z účtu sa budú musieť uchovávať päť rokov od ich vydania.

Za porušenie pravidiel vedenia volebnej kampane budú hroziť niekoľkotisícové pokuty. Postihované môžu byť politické strany, kandidáti, vysielatelia politickej reklamy, vydavatelia periodickej a neperiodickej tlače, alebo ďalšie osoby. Kontrolu by mali vykonávať a sankcie ukladať štátne orgány podľa toho, o aké porušenie pravidiel pôjde.

Napríklad až 300.000 eur má hroziť politickej strane, ktorá nebude viesť kampaň v čase, ako ho stanovuje zákon. Kandidáta na prezidenta môže takýto prehrešok stáť až 50.000 eur. Ak politická strana minie na kampaň viac, ako jej povoľuje zákon, môže prísť až o 100.000 eur. Kandidátovi na prezidenta má v takomto prípade hroziť pokuta do 30.000 eur. Niekoľkotisícové sankcie majú hroziť aj kandidátom do iných funkcií.

Bez peňažného trestu nezostane ani ten, kto prisľúbi voličovi finančnú odmenu alebo vecný dar za hlasovací lístok, ktorý volič nevložil do volebnej schránky. Pokutu dostane aj volič, ktorý za takýto čin prevezme finančnú odmenu alebo vecný dar. V takýchto prípadoch sa môže sankcia vyšplhať do výšky 3000 eur.

Právna norma zároveň upravuje zákon o politických stranách. Vďaka zmene majú mať právo voliť a byť volení do orgánov politickej strany a politického hnutia aj občania iných členských štátov Európskej únie, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku. Dôvodom je zosúladenie vnútroštátneho práva so Zmluvou o fungovaní Európskej únie.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy