Jasno
14°
Bratislava
V niektorých krajoch čoskoro nebudú mať koho privolať k nebožtíkom. Chýbajú prehliadajúci lekári
Zdielať na

V niektorých krajoch čoskoro nebudú mať koho privolať k nebožtíkom. Chýbajú prehliadajúci lekári

BRATISLAVA / Hľadá sa prehliadajúci lekár do terénu – a nie jeden, ale ideálne hneď niekoľko desiatok. Ide o lekárov, ktorí majú na starosti obhliadky mimo zdravotníckych zariadení. Akútny nedostatok hlási Úrad pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou najmä v Prešovskom a v Banskobystrickom kraji. Mladí lekári o túto službu záujem nemajú.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou hlási výrazný nedostatok hlavne v Prešovskom a Banskobystrickom kraji. V ideálnom stave by mal byť na každý okres jeden prehliadajúci lekár. "Hľadáme vo všetkých regiónoch Slovenska, môžu sa hlásiť mailom a aj telefonicky," informoval Michal Palkovič, predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. 

Prehliadajúci lekár, ktorý vykonáva prehliadky v teréne, je privolaný ku každému úmrtiu osoby, ktorá nebola hospitalizovaná v zdravotníckom zariadení. Hovorili sme s lekárom, ktorý sa patológii venuje 45 rokov. "Či je deň alebo noc, keď mám službu, tak 24 hodín denne - či je leto, či zima, cesta, havária alebo čosi podobné," priblížil Miroslav Biľanin, prehliadajúci lekár a patológ.  "V tomto momente máme v teréne, teda mimo poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, 150 prehliadajúcich lekárov. Systém máme ale dizajnovaný na 300 lekárov," uviedol Palkovič.

Prehliadku môžu vykonávať všetci lekári, nemusia byť atestovaní. Dlhodobo veľký nedostatok patológov má viaceré dôvody. "Je to najmä pre veľký tlak zo strany aj súkromného sektora, na trhu práce je takýchto lekárov veľmi málo," vysvetlil Palkovič. Na Hornom Zemplíne sú prehliadajúci lekári dvaja, obaja v dôchodcovskom veku. "Ja tu tiež nebudem večne, už mám svoje roky," zhodnotil Biľanin.

Slobodný patológ hovorí, že nezáujem mladých lekárov chápe, keďže ide o náročnú prácu. No na druhej strane pripomína, že práve pri pitvách sa toho veľa naučia. "To povedal ešte Hippokrates, že mŕtvi učia živých. Len treba vedieť jazyk, treba vedieť počúvať, a to sa naučíte jedine pri pitve," priblížil Biľanin.

Najčítanejšie