Skoro jasno
15°
Bratislava
Servác
13.5.2024
OBCHOD: Zákaz nedeľného predaja by nepodporilo 53 % populácie
Zdielať na
Noviny.sk

OBCHOD: Zákaz nedeľného predaja by nepodporilo 53 % populácie

BRATISLAVA - Viac ako polovica populácie (53 percent), by zákaz nedeľného predaja nepodporila. K návrhu by sa na druhú stranu priklonilo 41 percent ľudí. Z tých, ktorých sa to priamo týka, by ho podporilo 35 percent ľudí. Informovala o tom v tlačovej správe Denisa Lakatošová z agentúry NMS Market Research Slovakia.

„Ľudia, ktorých sa zákaz nedeľného predaja týka, sú proti nemu predovšetkým z dôvodu príplatkov, ktoré za prácu v nedeľu dostávajú. Zároveň priznávajú, že sami radi využívajú nedeľu na nakupovanie, ak si počas týždňa nevedeli nájsť čas na väčšie nákupy,“ dopĺňa výsledky Denisa Lakatošová z NMS. Za otvorené obchody v nedeľuje najmä mladá generácia vo veku 25 až 34 rokov a ľudia z trvalým bydliskom v Bratislavskom kraji a obyvateľov najväčších miest. „Tieto skupiny obyvateľstva sú jednoducho na otvorené obchody v nedeľu zvyknuté a radi tieto možnosti využívajú. Obyvatelia väčších miest si zároveň uvedomujú, že zatvorenie obchodov v nedeľu by znamenalo nápor ľudí nakupujúcich v sobotu – tak, ako sme toho svedkami pred zatvorením obchodov počas sviatkov,“ uviedla Denisa Lakatošová.


Prieskum tiež ukázal, že zákaz práce v noci by by podporilo 37 percent respondentov, proti by bolo 49 percent opýtaných. Práve nočná práca ma negatívny dopad na zdravie človeka. Podľa Eurostatu je Slovensko rekordérom v rámci EÚ v počte pracujúcich počas noci. Aj napriek týmto skutočnostiam spoločnosť v nej vidí menší problém, ako pracovať počas nedele. O niečo viac by boli proti zákazu práce v noci tí, ktorí majú nočné pracovné zmeny a to až 54 percent.

Online prieskum prebiehal v čase od 3. do 7. marca 2023. Zúčastnilo sa ho 1 058 respondentov, ktorí tvorili reprezentatívnu vzorku online populácie vo veku 18+ rokov.

Najčítanejšie