Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
OSN: Viac ako štvrtina sveta nemá čistú pitnú vodu a takmer polovica ľudí nemá prístup k hygiene
Zdielať na
Noviny.sk

OSN: Viac ako štvrtina sveta nemá čistú pitnú vodu a takmer polovica ľudí nemá prístup k hygiene

NEW YORK  - Až 26 % svetovej populácie nemá prístup k bezpečnej pitnej vode a 46 % nemá prístup k základnej hygiene. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnili v predvečer prvej veľkej konferencie Organizácie Spojených národov (OSN) o vode po viac ako 45 rokoch.

Spomenutá správa poukázala na obrovské medzery, ktoré je potrebné vyplniť, aby sa splnili ciele OSN a všetci ľudia mali do roku 2030 prístup k čistej vode a sanitácii. Šéfredaktor správy Richard Connor na tlačovej konferencii povedal, že odhadované náklady na splnenie cieľov sa pohybujú medzi 600 miliardami a jedným biliónom dolárov ročne.


Podľa správy sa spotreba vody za ostatných 40 rokov celosvetovo zvyšovala približne o jedno percento ročne „a očakáva sa, že podobným tempom porastie až do roku 2050, a to vďaka kombinácii rastu populácie, sociálno-ekonomického rozvoja a zmien v spotrebe“. Connor povedal, že skutočný nárast dopytu sa deje v rozvojových krajinách a rozvíjajúcich sa ekonomikách, kde je poháňaný priemyselným rastom a najmä rýchlym nárastom počtu obyvateľov v mestách.

Vzhľadom na to, že poľnohospodárstvo využíva 70 % všetkej vody na celom svete, povedal Connor, že zavlažovanie plodín musí byť efektívnejšie - ako je to v niektorých krajinách, ktoré teraz používajú kvapkové zavlažovanie šetriace vodu. „To umožňuje, aby bola voda dostupná mestám,“ povedal.

Čo sa týka znečistenia vody, podľa Connora je najväčším zdrojom znečistenia neupravená odpadová voda. „Celosvetovo sa 80 % odpadových vôd vypúšťa do životného prostredia bez akéhokoľvek čistenia,“ povedal a dodal, že „v mnohých rozvojových krajinách je to takmer 99 %“.

Najčítanejšie