Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
NR SR: SIS uskutočnila operácie proti medzinárodnému terorizmu a zločinu
Zdielať na
Noviny.sk

NR SR: SIS uskutočnila operácie proti medzinárodnému terorizmu a zločinu

BRATISLAVA  – Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč informoval dnes poslancov v parlamente pri prednášaní správy o činnosti SlS za rok 2021 o bezpečnostnej situácii na Ukrajine, v Afganistane a na poľsko-bieloruských hraniciach. Ako uviedol Aláč na tlačovej besede, SIS plnila tiež úlohy pri ochrane hospodárskych záujmov, monitorovala energetickú bezpečnosť a informoval aj o „niektorých špecifických operáciách na úseku boja proti medzinárodnému terorizmu a medzinárodnému organizovanému zločinu“.


Slovensko vlani v apríli vyhostilo troch ruských agentov. Tento rok koncom marca rozhodlo o znížení personálu veľvyslanectva Ruskej federácie o 35 ľudí. Na otázku, či na Slovensku pôsobia ďalší ľudia v prospech Ruskej federácie, šéf SIS odpovedal, že sa pre zákonnú prekážku nemôže vyjadriť. Poznamenal však, že SIS naďalej monitoruje činnosť príslušníkov iných spravodajských služieb, ktorí vykonávajú na slovenskom území spravodajskú činnosť, ktorá ohrozuje záujmy SR. K tomu, či SIS monitoruje aj politicky exponované osoby, odvetil, že nemôže odpovedať ani pozitívne ani negatívne, kto je objektom záujmu SIS.

Riaditeľ SIS Aláč o možnej korupčnej činnosti v SIS poznamenal, že prijal organizačné a manažérske opatrenia, aby takýmto situáciám zamedzil. V prípade, že by zaznamenal činnosť v rozpore so zákonom, bude nekompromisne konať.


V kauze Gorila SIS podľa Aláča vyhovela všetkým dožiadaniam, ktoré mali zákonné náležitosti. Medializovanú informáciu, že SIS nevyhovela dožiadaniu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica v súvislosti s kauzou Gorila, riaditeľ SIS odmietol. „Nejde o dožiadanie, išlo o osobný list, kde špeciálny prokurátor vyjadril svoj právny názor, ja mám iný právny názor, ale nešlo o nejaké procesné dožiadanie,“ priblížil. Podľa Aláča nie je nič, čo by bránilo vyšetrovaniu kauzy Gorila.

Najčítanejšie