Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Štátne vyznamenania vyvolali rozruch: Ocenenie získali aj členovia antikomunistického hnutia
Zdielať na

Štátne vyznamenania vyvolali rozruch: Ocenenie získali aj členovia antikomunistického hnutia

BRATISLAVA / Zuzana Čaputová minulý týždeň ocenila osobnosti štátnymi vyznamenaniami. Medzi nimi boli aj členovia antikomunistického hnutia s názvom Biela légia, ktorí dostali ocenenie in memoriam. Medzi niektorými historikmi to vyvolalo rozruch.

Rad Ľudovíta Štúra prvej triedy dostal aj Albert Púčik, Eduard Tesár a Anton Tunega. Historik Adam Šumichrast poukazuje na to, že spomínaní odbojári pôsobili v štruktúrach ľudáckeho režimu. Ako informuje Šumichrast na svojom facebookovom profile, Tunega bol absolvent Vyššej vodcovskej školy Hlinkovej mládeže a počas SNP pôsobil ako hláska spravodajského oddelenia Hlavného veliteľstva Hlinkovej mládeže. Po vojne bol potrestaný za trestný čin kolaboranstva (napomáhanie činnosti fašistických okupantov alebo domácich zradcov). 

Historik upozorňuje na to, že Púčik, Tesár a Tunega sa počas vojnového Slovenského štátu podieľali na boji proti Slovenskému národnému povstaniu. "Určite to nie je dobrý príklad, hlavne pre mladé generácie, ale aj pre tých, ktorí chcú stále relativizovať to, že ľudia spolupracovali aj s ľudáckym režimom, tak ako spolupracovali s komunistickým režimom," tvrdí etnologička Monika Vrzgulová. 

Rozhodnutie prezidentky bolo správne

Prezidentská kancelária si za oceneniami stojí. Hlava štátu ocenila troch členov antikomunistickej odbojovej organizácie Biela légia za ich mimoriadne zásluhy o demokraciu. Ocenenie navrhla Nadácia Antona Tunegu. Ako povedal predseda Správnej rady Nadácie Antona Tunegu Ján Figeľ, prezidentka urobila správne, potrebné a úctyhodné rozhodnutie. "Pýtam sa, kde boli niektorí historici, ktorí sa teraz ozývajú, keď minulého roku pri výročí popravy bola verejná spomienková akcia v Trenčíne, pretože ide o trenčianskych gymnazistov. Konala sa za účasti predsedu parlamentu, primátora a čestnej stráže prezidentky Slovenskej republiky," vyjadril sa Ján Figeľ. 

Najčítanejšie