Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
CENY: Inflácia podľa analytikov ostane vysoká aj v ďalších mesiacoch
Zdielať na
Noviny.sk

CENY: Inflácia podľa analytikov ostane vysoká aj v ďalších mesiacoch

BRATISLAVA - Ceny tovarov a služieb budú podľa analytikov rásť aj v ďalších mesiacoch. V marci celkový rast cien tovarov a služieb zrýchlil z januárových 8,4 % a februárových 9 % až na 10,4 %. Marcový rast cien presiahol dvojcifernú hranicu, ide o najvyššiu úroveň od roku 2000.

Vojenská invázia na Ukrajine podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mateja Horňáka priniesla do ekonomického prostredia výraznú neistotu, ktorá sa premieta aj do správania na trhoch. Vplýva tak na ceny komodít, ktoré sú v súčasnosti veľmi volatilné, čo sťažuje podľa analytika ekonomické predikovanie. „Súčasný vývoj tak vytvára inflačné tlaky, prichádzajúce najmä z energií a potravín, keďže Rusko či Ukrajina sú významnými hráčmi v ich exporte,“ povedal Horňák. Krajiny sú však zapojené aj do medzinárodných dodávateľsko-odberateľských reťazcov, kde sa súčasné ponukové problémy tak môžu ešte zvýrazniť.


„Z týchto dôvodov očakávame, že miera inflácie v tomto roku dosiahne v priemere 9,5 %, neistota však ostáva vysoká,“ skonštatoval Horňák. Kľúčovým prvkom je podľa neho ďalší vývoj konfliktu, konečné usporiadanie vzťahov medzi západom a Ruskom a z toho vyplývajúca nálada na trhoch. „Za súčasných okolností predpokladáme vrchol inflácie v najbližších mesiacoch s postupným jemným vyklesávaním po zvyšok roka, keďže niektoré bázické efekty sa začnú z medziročného vyjadrenia inflácie vytrácať a situácia na trhoch by sa mohla čiastočne sprehľadniť,“ dodal analytik.

„Priemernú infláciu za rok 2022 sme pred vypuknutím konfliktu na Ukrajine očakávali na úrovni 6 %. Aktuálne sa však prikláňame k názoru, že tohtoročná inflácia bude ešte vyššia, odhadujeme ju na úrovni 9 až 10 %,“ pokračovala analytička Wood & Company Eva Sadovská. Slováci si tak podľa nej aj v nasledujúcich mesiacoch budú priplácať oproti vlaňajšku za potraviny, pohonné látky, energie, ale aj za stavebné materiály.


Zdražovanie v obchodoch pociťujeme všetci, nakoľko ide o pomerne prudké a očividné zmeny. „Očakávame však, že platy Slovákov v tomto roku porastú v priemere o 6 až 7 %, čo bude menej ako cenový rast v krajine. To v praxi znamená, že väčšina zamestnancov by si mala zo svojich tohtoročných miezd dovoliť v priemere menšie množstvo tovarov a služieb ako vlani,“ myslí si Sadovská.

Zdražovanie výraznejšie však podľa nej pocítia domácnosti seniorov, ktorým sa v tomto roku valorizovali dôchodky v priemere o 1,3 %, čo je podstatne menej v porovnaní s očakávanou infláciou. Ako pandémiou tak i výraznejším zdražovaním v krajine sú ohrozené podľa Sadovskej aj nízkopríjmové domácnosti, domácnosti nezamestnaných, domácnosti jedného rodiča s deťmi, domácnosti s viacerými deťmi a aj domácnosti so zdravotne znevýhodnenými členmi.

Najčítanejšie