Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Biden si myslí, že Putin vtrhne na Ukrajinu, neželá si však úplnú vojnu
Zdielať na
Noviny.sk

Biden si myslí, že Putin vtrhne na Ukrajinu, neželá si však úplnú vojnu

BRATISLAVA - Americký prezident Joe Biden si myslí, že jeho ruský kolega Vladimir Putin „vnikne“ na Ukrajinu, nechce však „totálnu vojnu“. Za inváziu by Putin zaplatil „vážnu a vysokú cenu“, povedal v stredu Biden a dodal, že v prípade menšej intervencie by mohli západní spojenci postupovať inak. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Biely dom však neskôr zdôraznil, že akýkoľvek vojenský krok Ruska by sa stretol s rýchlou a tvrdou reakciou Západu.

Rusko v blízkosti hraníc s Ukrajinou zhromaždilo asi 100-tisíc vojakov, čo by podľa Západu mohlo predznamenávať inváziu. V rámci ďalšieho posilňovania síl v blízkosti Ukrajiny presunulo Rusko bližšie nešpecifikovaný počet vojakov z ruského Ďalekého východu k svojmu spojencovi Bielorusku, kde sa tento mesiac konajú veľké vojenské manévre.


„V rámci NATO sú rozdiely v tom, čo sú krajiny ochotné urobiť v závislosti od toho, čo sa stane,“ povedal Biden na stredajšej tlačovej konferencii. „Uvidíte, že pokiaľ Rusko uskutoční inváziu, bude niesť zodpovednosť, a závisí to od toho, čo urobí... Ak to bude menší vpád, budeme sa musieť dohadovať o tom, čo robiť alebo nerobiť a tak ďalej,“ dodal prezident. USA sú podľa neho naďalej otvorené diskusiám s Ruskom a samit s Putinom považuje stále za „možný“.

Predstavitelia Bieleho domu sa po Bidenových vyjadreniach poponáhľali s vyjasnením postoja USA. „Pokiaľ sa akékoľvek ruské vojenské sily pohnú cez ukrajinskú hranicu, bude to ďalšia invázia, na ktorú budú Spojené štáty a naši spojenci reagovať rýchlo, tvrdo a jednotne,“ uviedla tlačová hovorkyňa Jen Psakiová.


Moskva trvá na tom že Západ musí poskytnúť garancie, ktoré zabránia rozšíreniu NATO o Ukrajinu a ďalšie postsovietske štáty. Rusko ďalej žiada, aby NATO v postsovietskych krajinách nerozmiestňovalo svojich vojakov a vojenskú techniku. Nalieha tiež, aby aliancia stiahla zbrane a vojakov z krajín strednej a východnej Európy, ktoré sa k nej pripojili po skončení studenej vojny.

Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo proruských separatistov, ktorí stále ovládajú časť územia na východe Ukrajiny. Boje medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a povstalcami si doteraz vyžiadali viac ako 14-tisíc ľudských životov a zničili priemyselné srdce Ukrajiny.



Najčítanejšie