Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Cirkev zrušila liberálnemu katolíckemu časopisu zmluvu o prenájme redakčných priestorov
Zdielať na
Noviny.sk

Cirkev zrušila liberálnemu katolíckemu časopisu zmluvu o prenájme redakčných priestorov

Liberálny poľský rímskokatolícky časopis, ktorý nedávno kritizoval niektorých vysokých predstaviteľov cirkvi, tvrdí, že miestne cirkevné úrady v Krakove mu po takmer 76 rokoch vypovedali zmluvu o prenájme redakčných priestorov.

Periodikum Tygodnik Powszechny prostredníctvom Facebooku uviedol, že Krakovská kúria mu v pondelok doručila list s 3-mesačnou výpovednou lehotou. Kúria vlastní budovu na Wislnej ulici, v ktorej redakcia časopisu sídli od roku 1945.

Redakcia neuviedla, či bol súčasťou listu aj dôvod výpovede, no poznamenala, že jej presťahovanie vníma ako príležitosť na technologický upgrade.

Tygodnik Powszechny nedávno kritizoval komentáre arcibiskupa krakovskej diecézy Mareka Jedraszewského v otázkach LGBT. Kritizoval tiež niektorých významných cirkevných predstaviteľov, vrátane kardinála Stanislawa Dziwisza, niekdajšieho tajomníka zosnulého pápeža Jána Pavla II., za to, že zaujal vyhýbavý postoj k otázke pedofilných kňazov v Poľsku a vo svete.


Poľská katolícka cirkev sa v histórii tešila veľkej úcte a autorite u prevažne katolíckeho národa, a to aj pre jej nekompromisný a prodemokratický postoj počas vládnutia komunistov pred rokom 1989. V súčasnosti sa teší podpore pravicovej vlády, no tieto úzke väzby vzbudzujú čoraz väčšiu kritiku.

Najčítanejšie