Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Od dnešného rána sa riadime Európskym cestovateľským semaforom. Podľa neho je riziková takmer celá EÚ
Zdielať na

Od dnešného rána sa riadime Európskym cestovateľským semaforom. Podľa neho je riziková takmer celá EÚ

BRATISLAVA / Pre pandemickú situáciu platia od dnešného rána na slovenských hraniciach prísnejšie podmienky. Podľa európskeho cestovateľského semaforu sú medzi tzv. červenými krajinami aj naši susedia ako Rakúsko, Maďarsko, Česko či Poľsko. To znamená, že vstúpiť k nám je možné iba s negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín. Ak ho nemáte, druhou voľbou je karanténa. Takzvaní pendleri majú výnimku. 

O ôsmej hodine ráno bola situácia na slovensko-rakúskych hraniciach pokojná. A to aj napriek tomu, že sa Slovensko od siedmej hodiny rannej riadi Európskym cestovateľským semaforom.

Podľa neho je, čo sa pandemickej situácie týka, červená a teda riziková takmer celá Európa. Na všetkých našich hraniciach je teda potrebné preukázať sa negatívnym PCR testom. Kontroly robí polícia na hraniciach náhodne. "Pričom sa zameria na časy, počas ktorých prekračuje hranice najviac osôb," informuje hovorca ministerstva vnútra Peter Lazarov. 


Tí ktorí nebudú mať PCR test nie starší ako 72 hodín, sa musia na hraniciach preukázať vyplneným formulárom e-hranica. Následne pôjdu na 5 dní do karantény a následne ich otestuje štát PCR testom zdarma. Na slovensko-ukrajinských hraniciach ešte minulý týždeň ľudí testovali antigénovými testami, toto už od dnes neplatí. Nuž a výnimku majú pendleri a teda ľudia pracujúci a žijúci v pohraničných oblastiach susedných štátov. Minister zdravotníctva ešte v piatok večer avizoval, že namiesto PCR testu postačí od štvrtka pendlerom aj test antigénový ."Pre pendlerov stačí aj antigénový test, nie starší ako 2 týždne," povedal v piatok minister zdravotníctva Marek Krajči. 

Na druhej strane je však vyhláška UVZ - podľa ktorej práve pendleri, žiadny test nepotrebujú a na hraniciach im stačí preukázať sa pracovnou zmluvou. Túto informáciu nám dnes potvrdilo aj ministerstvo zdravotníctva.

Najčítanejšie