Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Minister vnútra Mikulec o uniknutom zozname: Neberiem to na ľahkú váhu
Zdielať na

Minister vnútra Mikulec o uniknutom zozname: Neberiem to na ľahkú váhu

BRATISLAVA / Minister vnútra Roman Mikulec dôveruje policajnému zboru aj NAKA a verí, že uniknutý zoznam bude prešetrený.

Minister vnútra Roman Mikulec dal uniknutý zoznam, ktorý koluje po sociálnych sieťach preveriť. "Neberiem to na ľahkú váhu, a preto som dal obsah preveriť," povedal minister. Odmieta dohady, že by ten zoznam bol tvorený pre jeho potreby.

"Videl som ten dokument, ale nie je pravda, že by mal byť vytvorený pre moje potreby ani pre potreby môjho poradcu, pána Spišiaka, ktorý je tam
spomenutý. To je lož. Nikdy som takýto pokyn ani on nikomu nedával. Viem o tom dokumente. Je to ale spleť aj mnohých neprávd. Je to taký kompilát rôznych vecí," uviedol Roman Mikulec. 

Na otázku, či ho zaujíma obsah, odpovedal jednoznačne. "Samozrejme, že ma zaujíma. Ja hneď, keď som to videl, som si nechal spraviť analýzu k jednotlivým spomínaným osobám, ktoré tam sú a ich prepojenia písané v tom zozname. Všetko je to predmetom ďalších riešení a procesov, ktoré aj teraz momentálne prebiehajú v rámci vyšetrovania akcií Očistec."


Sú tam osoby ktoré, predpokladáte že by mohli byť súvisiace s týmto policajným rozsiahlym vyšetrovaním, ktoré ste aj vy nazvali Očistec?

"K tomu sa, samozrejme, nebudem vyjadrovať, lebo sú to veci, ktoré môžu a nemusia súvisieť. Tak ako som povedal, je tam veľmi veľa neprávd a motaníc. Zhodnotenie som jednoducho nechal na ľudí, ktorí pracujú na jednotlivých prípadoch, aby zhodnotili pravdivosť informácii."

Ako to vnímate a čo to pre vás znamená, že takýto dokument, možno so závažným obsahom, sa dostane až k novinárom?

"Prisudzujem to tomu, že nielen v súčasnosti, ale aj v predchádzajúcom období, musím povedať veľmi úprimne, policajný zbor a nielen policajný zbor bol 
predmetom rôznych konšpirácií, ktoré sa spúšťajú a roztáčajú mnohými príbehmi, ktoré si dávajú dokopy, či rôzne skupiny v rámci týchto štruktúr alebo jednotlivci. Myslím, že sa to dialo vždy. A diať sa to aj bude do určite miery. Neznamená, že by sme to brali na ľahkú váhu, to nie. Je to predmetom analýz a ďalšieho prešetrenia. Takýchto dokumentov však už bolo a aj bude niekoľko.

Čo sa týka vedenia NAKA, priamo pána Zuriana, má vašu dôveru? Jeho tento papier tiež veľmi prekvapil, že sa to dostalo až sem. Odmieta všetky
tie podozrenia. Tvrdí, že naozaj pracujú a má pod sebou chlapov, ktorým verí a ich výsledky práce môžeme vidieť.

"To je fakt, ktorý sa nedá uprieť a ja momentálne naozaj nechcem hodnotiť či jednotlivé mená alebo tieto veci, ktoré tam sú spomenuté, lebo by to bolo 
vytrhnuté z kontextu a to ja nechcem 
robiť ani nebudem to robiť. Pre mňa je dôležité, aby tieto veci posúdili reálne ľudia, ktorí s tým pracujú. Myslím, že teraz nikto nepochybuje, že majú voľné ruky v analýze a mojou úlohou je zabezpečiť všetko potrebné k tomu, aby mohli pracovať. Ich prácu si vážim. Toto nie je práca jednotlivca, ale práca viacerých, či vyšetrovateľov, operatívcov, prokurátorov, ktorí s nimi spolupracuju a mnohých ľudí, ktorí, samozrejme sú v systéme.
A ak nám ide o to, aby sme nielen policajný zbor alebo NAKA, ale ktorýkoľvek útvar očistili, treba im nechať priestor na analýzu pravdivosti informácii." 

K dôvere sa nechcete zatiaľ vyjadrovať? 

"U mňa je dôvera veľmi dôležitá a všetci vedia, že sa u mňa buduje veľmi ťažko. Nechcem sa teraz vyjadrovať k dôvere konkrétnych ľudí, lebo aj tí konkrétni ľudia sú súčasťou nejakého systému. Častokrát ten systém nefunguje len kvôli niektorým ľuďom, preto samotný policajný zbor má u mňa dôveru a aj NAKA ako taká. A naozaj musím povedať, že akú prácu odvádza NAKA aj na základe tých vecí, ktoré sú medializované, nie je dôvod, aby som nebol s ich prácou spokojný. Prajem si, aby mali vytvorené podmienky na svoju prácu, aby robili to, čo robiť majú, a aby reprezentovali to, čo by policajný zbor reprezentovať mal."

Najčítanejšie