Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Bývalý policajný vyšetrovateľ zavraždil podnikateľa v prítomnosti rodiny, žiada nižší trest
Zdielať na

Bývalý policajný vyšetrovateľ zavraždil podnikateľa v prítomnosti rodiny, žiada nižší trest

POLOMKA / Bývalý policajný vyšetrovateľ Róbert Petluš, ktorý pred 14timi rokmi zavraždil podnikateľa Jána Kubašiaka v Polomke, sa dnes opäť posadil na lavicu obžalovaných. Na Okresnom súde v Banskej Bystrici požiadal o obnovu procesu a vyhoveli mu. Dnes si vypočul nový rozsudok.

Od popravy podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky ubehlo už 14 rokov. Jeho vrah, bývalý policajný vyšetrovateľ Róbert Petluš sa opäť posadil do lavice obžalovaných. Pôvodný 25 ročný trest mu totiž zrušili. A súd povolil obnovu konania. Vinu priznáva, opäť sa v záverečnej reči ospravedlnil pozostalým. Očakával, že nový proces mu prinesie nižší trest.

Jeho výpovede boli totiž kľúčové pri usvedčení objednávateľa Igora Šajgala. "Bez jeho výpovede by nebolo možné odsúdiť objednávateľa, či sprostredkovateľa," objasňuje prokurátor Rastislav Remeta. Okresný súd ho dnes odsúdil na 24 rokov do väzenia. "Výsledok považujeme za neprimeraný a myslím, že súd nevyslal dobrý signál spoločnosti," hovorí obhajca Ivan Dlhopolec. 

Keby mu dnes súd uložil trest nižší, mohol teoreticky Petluš už čoskoro požiadať o podmienečné prepustenie. Bývalý policajný vyšetrovateľ popravil Kubašiaka v jeho dome, v prítomnosti jeho rodiny. Pôvodne to mala byť lúpež obchodných dokumentov, za odmenu 2 milióny korún, ktorá sa však vymkla spod kontroly a skončila vraždou. Rozsudok nie je právoplatný, odvolal sa. Rozhodovať bude krajský súd.

Najčítanejšie