Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Počas víkendu strávilo na nohách takmer 14-tisíc zdravotníkov. Patrí im veľká vďaka
Zdielať na

Počas víkendu strávilo na nohách takmer 14-tisíc zdravotníkov. Patrí im veľká vďaka

BRATISLAVA / Niektorí z nich testovali celý víkend, oblečení v lekárskych mondúroch, rukaviciach, či štítoch. Na nohách stáli minimálne dvadsaťšesť hodín. Ukázali však, že ich v týchto podmienkach optimizmus neopúšťal ani vo vyššom veku.

"No už vidíme, dvojmo, podaktorí trojmo, je nás tu polovičný počet akoby nás malo byť, " tvrdí lekár Daniel Chovan. Bolo 22 hodín a v obci Viničné boli zdravotníci, ako aj ostatní dobrovoľníci na nohách približne 15 hodín. Počas sobotňajšej noci poslední obyvatelia čakali na výsledky testov, pod dohľadom vojakov kompletizujúcich databázy.

"Spravili sme dokopy v dvoch tímoch 1 177 odberov a vyhodnotení," informoval lekár Daniel Chovan.
Zdravotníci sa tak mohli konečne vyzliecť z lekárskych mordúrov. "Keď nám náhodou niekto, poviem to tak, že neodkvecne, dúfajme, že všetci budú ráno ochotní prísť pracovať," dodal Chovan. V nedeľu prišli od skorého rána, rovnako, ako aj tisíce ďalších zdravotníkov, vojakov a iných dobrovoľníkov, vrátane lekárky z Vrábeľ. "Oprala som si veci, ktoré som mala a zaspala som, spala som v kuse a ráno som sa zobudila svieža," hovorí obvodná lekárka z Vrábeľ MUDr. Helena Kováčová. 66-ročná lekárka z Vrábeľ, ktorá by mohla sedieť doma a oddychovať, testuje ľudí už druhý deň. "Dnes je účasť ľudí oveľa slabšia, ako bola včera," dodala Kováčová. Lekárka hovorí, že aj keď je to únavné neľutuje, že pomohla. Pri odberoch zažíva aj úsmevné situácie. "Negatívny poprosím, lebo priateľka ma nepustí ani domov, povedala, že mi nenavarí" hovorí jeden z testovaných. 

Optimistky sú aj staršie zdravotníčky na Záhorí. Aj ony, dobrovoľníčky, sú v službe celý víkend. "Dievčatá berieme rukavice a ideme na to," hovorí jedna z dobrovoľníčiek. V Dubovciach boli všetky zdravotníčky vo veku nad 60 rokov. "Ja mám 66 rokov a v zdravotníctve na chirurgii, som robila od maturity," tvrdí zdravotná sestra Martina Kocáková. Pani Lýdia pracovala 18 rokov na infekčnom oddelení."Pri najťažších infekciách takže ja sa nebojím," hovorí zdravotná sestra Lýdia Mercelová. Priznali sa nám, že sú všetky optimistky, takže si nechceli pripustiť, že by to nezvládli. "Dva dni po sebe je to dosť náročné, ale budeme sa snažiť vydržať," hovorí zdravotná sestra Mária Biskupičová. 

Dnes to mali odberné tímy zdanlivo jednoduchšie, ľudí bolo totiž podstatne menej. Lenže zdravotníci museli aj dnešok vydržať v kompletných ochranných prostriedkoch. Vrátane overalov, rukavíc či štítov."Pre nás je to trošku také, nie že smutné ale je to také nechcel by som hovoriť, že oddych, lebo v tomto oblečení nepracovať alebo nepomáhať, tak je to také unavujúce," myslí si dobrovoľník Martin. 

Najčítanejšie