Jasno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vzniknú nové prírodné rezervácie Vihorlatský prales a Rydošová
Zdielať na
Noviny.sk

Vzniknú nové prírodné rezervácie Vihorlatský prales a Rydošová

BRATISLAVA - Vihorlatský prales a Rydošová budú prírodnými rezerváciami. Vláda na svojom dnešnom rokovaní totiž schválila návrhy ministerstva životného prostredia. Nariadenia nadobúdajú účinnosť od 15. septembra.

Prírodná rezervácia Vihorlatský prales sa bude nachádzať v okrese Humenné v katastrálnom území Valaškovce juh, stred a sever; v okrese Snina v katastrálnom území Zemplínske Hámre, Kolonica, Ladomirov, Snina, Strihovce, Stakčín; v okrese Michalovce na území Poruba pod Vihorlatom a v okrese Sobrance na území Remetské Hámre, Vyšná Rybnica.


„Účelom vyhlásenia prírodnej rezervácie (PR) Rydošová je zabezpečiť zachovanie priaznivého stavu predmetu ochrany PR Rydošová, ktorým sú tri biotopy európskeho významu a biotop jedného prioritného druhu živočícha európskeho významu. Zároveň je ním zabezpečenie ochrany prirodzených procesov a umožnenie prirodzeného vývoja prírodných spoločenstiev nachádzajúcich sa v PR Rydošová," informovalo ministerstvo životného prostredia v materiáli.

Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) bude časť prírodnej rezervácie Vihorlatský prales chránená piatym, teda najprísnejším stupňom ochrany. Na území tak nebude povolená napríklad ťažba dreva, lov zveri, či komerčná výstavba. „Trvalo dlhých 13 rokov, kým Slovenská republika splnila svoje medzinárodné záväzky aj voči Európskej komisii, ktorá na naše oneskorovanie pri vyhlasovaní prírodných rezervácií upozorňovala opakovane bývalú vládu. Tá nebola schopná konať, dohodnúť sa a vyhlásiť tieto dve rezervácie,“ povedal Budaj.


Šéf evnvirorezortu uviedol, že najprísnejším piatym stupňom ochrany bude v rezervácii Vihorlatský prales chránené aj jazero Morské oko, o ktorého ochrane viedli environmentálni aktivisti s bývalým vedením ministerstva životného prostredia rozsiahlu diskusiu. „Chcem poďakovať aktivistom, ktorých desaťtisíce podpisov, najmä z lesoochranárskeho združenia Vlk, pomohli tomu, že sa politici dokázali zhodnúť na vyhlásení týchto dvoch rezervácií,“ uzavrel Budaj.

Najčítanejšie