Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
TURIZMUS: Tretina Slovákov si nemôže podľa analytika dovoliť týždňovú dovolenku
Zdielať na
Noviny.sk

TURIZMUS: Tretina Slovákov si nemôže podľa analytika dovoliť týždňovú dovolenku

BRATISLAVA - V Európskej únii existujú veľké rozdiely v oblasti životnej úrovne, akú si obyvatelia jednotlivých krajín môžu dovoliť. Týka sa to aj možnosti cestovania a dovoleniek, pričom rozdiely sa môžu podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mateja Horňáka ešte zväčšiť. "Spomedzi všetkých európskych krajín dopadlo najhoršie Rumunsko, kde má každý druhý obyvateľ problém zaplatiť sedemdňovú dovolenku mimo svojho domu," hovorí Horňák. Na Slovensku je to približne tretina ľudí. Avšak pozitívnou správou podľa analytika je, že tento podiel u nás rokmi klesá.

Ako ďalej upozorňuje Horňák, oblasť cestovania môže priniesť aj víťazov a porazených. "Mnohé z európskych štátov sú založené na cestovnom ruchu a množstve turistov, ktoré do krajiny príde. To, akým spôsobom sa štáty vysporiadajú s obnovou cestovného ruchu, môže niektorým ekonomikám výrazne pomôcť, ale aj uškodiť, ak tento proces nezvládnu," uzatvára Horňák.


Napriek obmedzeniam sa letné dovolenkové destinácie pre turistov otvorili a ubytovacie zariadenia by mali byť pripravené maximálne dodržiavať prísne hygienické predpisy, na ktoré si už ľudia postupne zvykli. Okrem zdravotných rizík však nesmieme podľa Home Creditu zabúdať ani na obvyklé problémy, ktoré na dovolenkárov číhajú každoročne. Krádež peňaženky, strata dokladov či zablokovaná platobná karta sa dajú efektívne a rýchlo vyriešiť a nemusia pokaziť celú dovolenku.

Ak idete na dovolenku autom, je vhodné podľa Home Creditu preštudovať si konkrétne špecifikácie v pravidlách cestnej premávky, vrátane tých štátov, cez ktoré budete len prechádzať. Veľmi ľahko sa totiž môže stať, že dostanete pokutu vo výške aj niekoľko stoviek eur bez toho, aby ste si boli vedomý toho, že ste urobili nejaký priestupok. Komplikácie môžu nastať aj pri kontrole povinnej výbave vozidla, ktorá má v niektorých krajinách svoje špecifiká.

Najčítanejšie