Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Odborári odmietajú návrh ministra Krajniaka na zavedenie štartovacej minimálnej mzdy
Zdielať na
Noviny.sk

Odborári odmietajú návrh ministra Krajniaka na zavedenie štartovacej minimálnej mzdy

BRATISLAVA - Konfederácia odborových zväzov SR odmieta návrh ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka na zavedenie štartovacej minimálnej mzdy pre dlhodobo nezamestnaných vo výške 75 % z minimálnej mzdy. Súčasná vláda tým podľa odborárov potvrdzuje, že sociálna politika nesmeruje k univerzálnej ochrane a pomoci pre všetkých, najmä tých najzraniteľnejších a najslabších, ale len pre vybrané skupiny. "Takýto prístup môže zakonzervovať súčasný stav, nepomáha najchudobnejším, sociálne vylúčeným, marginalizovaným alebo znevýhodneným skupinám. Aj štartovacia minimálna mzda je toho dôkazom," uviedli odborári na tlačovej besede.

"Štartovacia minimálna mzda určite nie je nástrojom tvorby pracovných miest. V praxi sa totiž môže stať, že zamestnávateľ uprednostní lacnejšieho zamestnanca, a nevytvorí nové pracovné miesto," upozornili odborári. Tento inštitút podľa nich teda nie je ani nástrojom na prekonanie krízy. "Rovnako hrozí, že zamestnávateľ prepustí drahších zamestnancov a zamestná tých lacnejších, teda tých, ktorí spĺňajú kritérium štartovacej minimálnej mzdy," varujú. Nepoznajú ani odpoveď na otázku, ako sa predkladateľ návrhu vysporiada s princípom rovnakej mzdy za rovnako vykonanú prácu, ktorý je zakotvený v Zákonníku práce. Podľa odborárov je otázny aj vplyv na kolektívne vyjednávanie, mzdové tarify odvíjajúce sa od minimálnej mzdy a systém odmeňovania vo verejnej a štátnej správe.


Ústava SR garantuje, že minimálna mzda zabezpečí dôstojný život jej poberateľovi. "Pri sume 465 euro v hrubom nie je možné hovoriť o garancii dôstojného života. Rovnako tento návrh vyvoláva vážne pochybnosti o zachovaní princípu rovnakého zaobchádzania a vytvára dve kategórie zamestnancov, keď sa jedna skupina nachádza v znevýhodnenej pozícii oproti druhej, keďže za rovnakú prácu môžu dostávať rôznu mzdu," upozornili odborári. Štartovacia minimálna mzda je podľa nich nepriamo aj istou formou regionálnej minimálnej mzdy, keďže sú na Slovensku niektoré regióny s vyššou mierou nezamestnanosti alebo s vyššou mierou dlhodobo nezamestnaných. "Takýto nástroj len prehlbuje chudobu a sociálne vylúčenie niektorých skupín," dodáva KOZ.

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak navrhuje, aby sa hrubá minimálna mzda na Slovensku od začiatku budúceho roka zvýšila zo súčasných 580 eur na 620 eur. Informoval o tom na stredajšej tlačovej besede. V čistom by tak zamestnanci pracujúci za minimálnu mzdu mali od začiatku budúceho roka zarábať 506 eur, čo je o 30 eur viac ako v tomto roku. Šéf rezortu práce tak reaguje vlastným návrhom na to, že sa zamestnávateľom a odborárom na spoločných rokovaniach do 15. júla tohto roka nepodarilo dohodnúť na výške minimálnej mzdy na rok 2021. Návrh novely zákona o minimálnej mzde, ktorý stanovuje najnižšie hrubé zárobky na rok 2021 na sumu 620 eur, rezort práce predložil do medzirezortného pripomienkového konania. "Minimálna mzda sa bude týkať 121-tisíc 600 ľudí," povedal minister. Títo ľudia si tak podľa neho v čistom prilepšia o 360 eur ročne.


Rezort práce chce tiež zaviesť tzv. štartovaciu hrubú minimálnu mzdu vo výške 75 % z minimálnych hrubých mesačných zárobkov, v budúcom roku by išlo o sumu 465 eur. V čistom vyjadrení by štartovacia minimálna mzda dosiahla 404 eur. Túto minimálnu mzdu môžu podľa navrhovanej novely dostávať dlhodobo nezamestnaní, ktorí sú v evidencii úradov práce viac ako jeden rok. Štartovaciu minimálnu mzdu by mohlo podľa Krajniaka počas najviac jedného roka poberať 62,6-tisíca dlhodobo nezamestnaných. Ak si tieto osoby nájdu prácu, po roku poberania štartovacej minimálnej mzdy prejdú na minimálnu mzdu vo výške 100 % minimálneho zárobku, teda na klasickú minimálnu mzdu.

Najčítanejšie