Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Akademický senát univerzity bude v pondelok rokovať o odvolaní dekana fakulty informatiky
Zdielať na
Noviny.sk

Akademický senát univerzity bude v pondelok rokovať o odvolaní dekana fakulty informatiky

Akademický senát Slovenskej technickej univerzity (AS STU) v Bratislave zasadne mimoriadne v pondelok 13. júla o 14:00 k odvolávaniu dekana Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) STU Ivana Kotuliaka. Ako agentúru SITA informoval hovorca univerzity Fedor Blaščák, rokovanie sa uskutoční v aule STU Dionýza Ilkoviča na Mýtnej ulici v Bratislave. Rektor STU Miroslav Fikar vyzval 29. júna senát o vyjadrenie nedôvery Kotuliakovi a zároveň podal návrh na jeho odvolanie z pozície dekana. AS STU Kotuliakovi nevyslovil nedôveru. Z 35 platných lístkov hlasovala za vyslovenie nedôvery 15 senátorov, desať sa zdržalo a desať členov hlasovalo za nevyslovenie nedôvery.

Rektor chce dekana odvolať z funkcie na základe zákona o vysokých školách, a to z dôvodu, že dekan vážne poškodil záujem verejnej vysokej školy. Podľa Fikara situácia na fakulte dospela do bodu, ktorý neznesie odklad a predstavitelia STU musia rázne konať. Na zasadnutí 29. júna uviedol, že odchod 26 zamestnancov fakulty nie je možné nazvať inak ako rozvratom. Dodal, že meno FIIT aj STU môže byť poškodené v očiach súčasných aj budúcich študentov.

Z fakulty odchádza väčšina pôvodných akademických zamestnancov a dve tretiny všetkých profesorov a docentov, tiež viacerých garantov štúdia. Dokopy fakultu opúšťa minimálne 26 pedagógov. Ako dôvod uviedli, že nevedia ďalej fungovať v súčasných podmienkach na fakulte tak, aby si zachovali morálnu integritu. Medzi odchádzajúcimi učiteľmi boli aj takí, ktorým skončili pracovné zmluvy 30. júna a neboli im predĺžené. Koncom júna tak na škole skončilo 14 vysokoškolských učiteľov. Ďalším končia zmluvy 31. augusta. Dekana vyzvali pedagógovia k vypísaniu výberových konaní na nových vyučujúcich, no ten to pre koronakrízu odmietol urobiť.

Spory na FIIT STU trvajú rok. Vyhrotili a medializovali sa po tom, ako 9. januára dostala výpoveď bývala dekanka Mária Bieliková. Neskoršie rokovanie s cieľom upokojiť situáciu zo 14. januára prinieslo niekoľko dohôd, no situáciu úplne neutíšilo. Problémom na fakulte tiež bolo, že dekan pred voľbami do akademického senátu fakulty prijal veľký počet nových zamestnancov, čím sa zvýšil počet oprávnených voličov, ktorí rozhodovali o členoch senátu. Časť zamestnancov FIIT prvýkrát vstúpila do štrajku 17. februára, neskôr bol prerušený následkom mimoriadnej situácie na Slovensku spôsobenou ochorením COVID-19.

Najčítanejšie