Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Cez cestovné kancelárie a agentúry vlani vycestovalo zo Slovenska 760 tisíc ľudí
Zdielať na
Noviny.sk

Cez cestovné kancelárie a agentúry vlani vycestovalo zo Slovenska 760 tisíc ľudí

BRATISLAVA - Prostredníctvom cestovných kancelárií a cestovných agentúr vlani vycestovalo zo Slovenska 760 tisíc osôb, a to jednodňových návštevníkov aj osôb na pobytoch s prenocovaním. Počet pobytových dní predstavoval takmer 5,3 milióna a celkové tržby za poskytnuté služby presiahli 740 miliónov eur. Vyplýva to z predbežných údajov o výkonoch cestovných kancelárií a cestovných agentúr za rok 2019, ktoré mimoriadne zverejnil Štatistický úrad SR (ŠÚ). Slováci minulý rok najčastejšie cestovali cez cestovné kancelárie a agentúry do Turecka (131 328 osôb), Chorvátska (83 382), Grécka (78 133), Bulharska (60 992) a Talianska (57 536 osôb).

Zverejnené údaje štatistikov sú o slovenských občanoch vycestovaných vlani do zahraničia a na Slovensku, ako aj o zahraničných návštevníkoch pricestovaných na Slovensko s využitím služieb subjektov organizovaného cestovného ruchu. "Za rok 2019 prostredníctvom organizovaného cestovného ruchu pricestovalo na Slovensko vyše 330 tisíc zahraničných návštevníkov (jednodňových návštevníkov aj cudzincov na pobytoch s prenocovaním). Na Slovensku strávili takmer 200 tisíc pobytových dní s prenocovaním," informoval ŠÚ.


Predbežné dáta sú spracované k 3. júlu 2020 za cestovné kancelárie, agentúry a ostatných poskytovateľov služieb cestovného ruchu. Štatistici ich spresnia v ďalších týždňoch po validácii údajov komunikáciou so spravodajskými jednotkami. "Podnikateľské prostredie v oblasti cestovného ruchu výrazne zasiahli mimoriadne opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19 (od marca tohto roka), dopady sa prejavili aj v zbere údajov," uviedol ŠÚ.


Odloženie daňových priznaní za rok 2019 a ďalšie opatrenia sa dotkli aj vykazovania údajov o organizovanom cestovnom ruchu za minulý rok. "Pre vytvorenie relevantných štatistických informácií je potrebná spolupráca so spravodajskými jednotkami zameraná na overenie a validáciu štruktúr zdrojových dát," dodali štatistici.

Najčítanejšie