Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
DANE: Nemecká vláda schválila dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty
Zdielať na
Noviny.sk

DANE: Nemecká vláda schválila dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty

BERLÍN - Nemecká vláda schválila dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty, ktoré sa má uplatniť od budúceho mesiaca v snahe podporiť spotrebiteľský dopyt v najväčšej európskej ekonomike. Redukcia dane je hlavným bodom stimulačného balíka v celkovej hodnote 130 mld. eur. Hlavná sadzba dane z pridanej hodnoty sa zníži na 16 % z úrovne 19 % od 1. júla na šesť mesiacov. Dolná sadzba, ktorá sa uplatňuje na potraviny a niektoré ďalšie tovary dennej potreby, sa zredukuje na 5 % z úrovne 7 %. Očakáva sa, že nemecký parlament to schváli 29. júna.


Nemecká vláda zároveň schválila plán vyplatenia jednorazového bonusu v sume 300 eur na každé dieťa v rodine. K ďalším plánovaným opatreniam patrí pomoc zadĺženým obciam a väčšie finančné stimuly na nákup elektrických a hybridných automobilov.

Ekonomika Nemecka sa v prvom kvartáli dostala do recesie, o ktorej sa predpokladá, že sa v druhom kvartáli prehĺbi. Avšak zdá sa, že nemecká vláda verí, že jej balíček stimulov pomôže obratu v druhej polovici tohto roka.

Najčítanejšie