Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vďaka včelám zisťujú mieru kontaminácie znečistenia životného prostredia ťažkými kovmi
Zdielať na
Noviny.sk

Vďaka včelám zisťujú mieru kontaminácie znečistenia životného prostredia ťažkými kovmi

Komunitná včelia záhrada a Katedra ekológie Fakulty humanitných a prírodných vied (FHPV) Prešovskej univerzity v Prešove (PU) pracujú na výskume, ktorý je zameraný na zisťovanie miery kontaminácie životného prostredia ťažkými kovmi. Na tento cieľ chcú využiť usilovnosť a pracovitosť včiel.

Ako pre agentúru SITA pripomenula hovorkyňa PU Anna Polačková, 20. máj bol v roku 2017 vyhlásený Organizáciou Spojených národov za Svetový deň včiel. Pri tejto príležitosti vznikol pred rokom na Františkánskej bašte v centre Prešova projekt s názvom Komunitná včelia záhrada. V rámci projektu boli na bašte umiestnené včelstvá, ktoré majú upozorniť na dôležitý význam včiel. Na aktivitách záhrady participuje aj Katedra ekológie FHPV PU. „Keďže bašta bola dlhší čas nevyužívaná a zarástla náletovou zeleňou, bolo potrebné tieto priestory najprv vyčistiť. Do čistenia sa zapojili aj dobrovoľníci. Vznikol tiež nápad vytvoriť vyvýšené záhony a akúsi oázu rastlín pre včely a ostatné opeľovače,“ priblížil začiatky autor projektu Komunitná včelia záhrada Stanislav Kowalski.

Vytvorením záhrady a zapojením dobrovoľníkov do výsadby rastlín a do záchrany národnej kultúrnej pamiatky dostal tento projekt komunitný rozmer. Komunitná včelia záhrada a Katedra ekológie PU v súčasnosti pracujú na výskumnej aktivite, ktorá je zameraná na zisťovanie miery kontaminácie životného prostredia ťažkými kovmi, využitím tzv. bioindikátorov, teda živých organizmov, ktoré citlivo reagujú na zmeny v životnom prostredí. „Cieľom aktivity je vybudovanie siete spolupracujúcich včelárov na Slovensku, ktorí v rámci projektu poskytnú za istých podmienok vzorky medu, peľových obnôžok a včiel, za účelom hodnotenie vybraných rizikových prvkov,“ vysvetlila Lenka Demková z Katedry ekológie FHPV PU.

Do danej aktivity sa zapojili viacerí včelári z celého Slovenska ako aj Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach a Poľnohospodárska univerzita v Nitre. Pripojiť sa plánuje aj Katedra geografie FHPV PU. „Vzhľadom na to, že užitočný dolet včiel za znáškou je približne dva kilometre, v niektorých prípadoch aj väčší, bude možné komplexne posúdiť stav znečistenia životného prostredia v rámci sledovaného radiánu,“ priblížila Demková. Ako dodala, pridanou hodnotou bude hodnotenie zaťaženia ovzdušia využitím metódy machových a lišajníkových "taštičiek", ktorú vedci z katedry ekológie už niekoľkokrát úspešne využili na výskum kvality ovzdušia v rôznych typoch ekosystémov.

V komunitnej včelej záhrade sa organizujú exkurzie zo škôl, prichádzajú tam taktiež nadšenci pre ekológiu, náhodní okoloidúci ako aj študenti ekológie z Prešovskej univerzity. Jednou z aktivít Komunitnej včelej záhrady je aj organizovanie série prednášok s názvom Ekologická noc, na ktorej vystupujú odborníci z danej oblasti. „V rámci projektu Komunitná včelia záhrada prebieha na pôde katedry ekológie aj včelársky kurz pre začiatočníkov, ktorý je určený nielen pre študentov a zamestnancov univerzity, ale aj pre širokú verejnosť,“ dodal Kowalski.

Cieľom tohto kurzu je naučiť poslucháčov základom včelárstva, oboznámiť ich s hlavnými problémami, ktoré sú spojené so súčasným chovom včiel a najmä ich viesť k pozitívnemu prístupu k životnému prostrediu. Od budúceho školského roka chce kurz včelárstva pre seniorov spustiť aj Univerzita tretieho veku Centra celoživotného a kompetenčného vzdelávania PU. Dvojročný kurz bude zahŕňať výuku o kompletnej včelárskej starostlivosti spolu s praktickou časťou priamo v univerzitnej včelnici. Tú univerzita plánuje zriadiť na školskom pozemku, jej spustenie však prerušila koronakríza. Univerzitnú včelnicu so šiestimi včelstvami tak otvoria až na jar budúceho roku.

Najčítanejšie