Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Testovaná vakcína proti koronavírusu aktivovala imunitný systém človeka
Zdielať na
Noviny.sk

Testovaná vakcína proti koronavírusu aktivovala imunitný systém človeka

Americká biotechnologická spoločnosť Moderna informovala o prvých náznakoch, že vakcína primäla imunitný systém človeka bojovať s koronavírusom. Spoločnosť uviedla, že neutralizujúce protilátky objavila u prvých ôsmich osôb, ktoré sa zúčastnili na bezpečnostných testoch. Dodala, že imunitná reakcia bola podobná tej, akú mali osoby infikované skutočným vírusom. Rozsiahlejšie testy, ktoré majú ukázať, či vakcína chráni proti infekcii, by sa mali začať v júli.



Práce na vakcíne proti koronavírusu pokračujú bezprecedentným tempom, pričom vyrobiť sa ju pokúša približne 80 skupín vedcov na celom svete. Moderna bola prvá spoločnosť, ktorá začala experimentálnu vakcínu, nazvanú mRNA-1273, testovať na ľuďoch.

Vakcína obsahuje malý zlomok genetického kódu koronavírusu, ktorý podajú potenciálnemu pacientovi injekčne. Nie je schopná spôsobiť mu infekciu alebo symptómy ochorenia COVID-19, ale je dostatočne silná na to, aby vyvolala reakciu imunitného systému.

Testy vakcíny, ktoré uskutočňuje americký Národný inštitút pre alergie a infekčné choroby, ukázali, že vakcína viedla k vytvoreniu protilátok, ktoré vedia neutralizovať koronavírus. Protilátky však zatiaľ zisťovali iba u prvých ôsmich z celkovo 45 osôb, ktoré sa na testoch zúčastnili. Táto prvá fáza testov je však primárne zameraná na to, či je očkovacia látka bezpečná, skôr než účinná.



Najčítanejšie