Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko-maďarský plynovod naplno ožil
Zdielať na
Noviny.sk

Slovensko-maďarský plynovod naplno ožil

Slovensko-maďarský plynovod naplno ožil. Plynovodné prepojenie s našim južným susedom od svojho uvedenia do prevádzky štyri roky spalo. Už rok však môžu slovenskí a maďarskí plynári konštatovať, že výstavba plynovodu mala význam. „Tento plynovod z hľadiska zásobovania zemným plynom zvýšil bezpečnostný komfort oboch krajín i celého regiónu. Dopyt po preprave zároveň potvrdzuje, že aj z komerčného hľadiska bolo rozhodnutie o výstavbe tohto plynovodu správne,“ povedal pre agentúru SITA hovorca spoločnosti Eustream Pavol Kubík.


Denné prepravené množstvá sa v súčasnosti pohybujú okolo 10 miliónov metrov kubických plynu. Slovenský prepravca zemného plynu potvrdil, že záujem o prepravu plynu slovensko-maďarským plynovodom zo strany účastníkov trhu so zemným plynom stále pretrváva. „Plynovod sa v súčasnosti využíva na prepravu v smere zo Slovenska do Maďarska,“ podotkol Kubík.

Eustream už eviduje záujem aj o prepravu plynu v opačnom smere, teda z Maďarska na Slovensko. „Do budúcna vidíme významný potenciál pre využitie tohto plynovodu na prepravu z rozličných zdrojov v smere z juhovýchodu (Čierne More, TurkStream, kaspická oblasť),“ konštatoval Kubík s tým, že medzi Slovenskom a Maďarskom je zhoda na tom, že tento plynovod bude využívaný na prepravu plynu z Maďarska ďalej na európske trhy, najmä do Rakúska.

Slovensko-maďarský plynovod uviedli do komerčnej prevádzky 1. júla 2015. Plynovod ponúka trhu prepravnú kapacitu v objeme 4,5 miliardy metrov kubických plynu ročne v smere zo Slovenska do Maďarska na pevnej báze. V opačnom smere je k dispozícii prerušiteľná kapacita vo výške 1,8 miliardy metrov kubických ročne. Plynovodné prepojenie Slovenska a Maďarska spojilo vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a maďarskou obcou Vecsés na predmestí Budapešti. Obojsmerný plynovod má dĺžku 110,7 kilometra. Z toho 92,1 kilometra je na území Maďarska a 18,6 kilometra na slovenskom území.

Výstavba plynovodu stála 170 miliónov eur, z toho na slovenskej strane asi 21 miliónov eur. Projekt podporila aj Európska únia, a to v rámci Európskeho energetického programu pre obnovu sumou 30 miliónov eur.

Najčítanejšie