Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovensko má podľa medzinárodného hodnotenia stále rezervy v transparentnosti rozpočtu
Zdielať na
Noviny.sk

Slovensko má podľa medzinárodného hodnotenia stále rezervy v transparentnosti rozpočtu

BRATISLAVA - Slovensko má v transparentnosti svojho rozpočtu rezervy. Ukázalo to hodnotenie transparentnosti a otvorenosti verejných financií za rok 2019, ktorý urobila v 117 krajinách medzinárodná organizácia International Budget Partnership. Slovensko totiž získalo zo 100 možných bodov 60 a za priemerom krajín OECD tak zaostalo o 11 bodov. Aj tento výsledok však stačil na to, aby sme boli na porovnateľnej úrovni s Českom a na lepšej ako Maďarsko, či Poľsko. Značný pokrok však dosiahla Ukrajina, ktorá nás dokonca v hodnotení prevýšila o 3 body.


Najväčšou slabinou Slovenska je podľa hodnotenia fakt, že verejnosť nemá k dispozícii správu o polročnom hodnotení verejných financií na Slovensku a pre občanov vládne orgány nepripravujú tzv. Občiansky rozpočet, teda schválený rozpočet v prijateľnej forme, ktorej môžu ľudia bez problému rozumieť. "Programové vyhlásenie súčasnej vlády nám však dáva nádej, že tento nedostatok by mal byť odstránený a Slovensko by sa v prípade týchto dvoch hendikepov malo posunúť v transparentnosti rozpočtu výrazne dopredu," uviedol riaditeľ Inštitútu hospodárskej politiky (IHP), ktorý na hodnotení spolupracoval, František Palko.


Pokiaľ ide o hodnotenie participácie verejnosti na tvorbe rozpočtu, Slovensko získalo len 11 z maximálneho počtu 100 bodov a za priemerom OECD zaostávame až 16 bodov. Z regiónu V4 je na tom najlepšie Poľsko, ktoré nás predbehlo až o 13 bodov a zo susedných krajín je Ukrajina dokonca až o 22 bodov lepšia ako Slovensko. "Podľa International Budget Partnership by Slovensku pomohlo, keby príslušný parlamentný výbor umožnil verejnosti pri posudzovaní návrhu rozpočtu a jeho schvaľovaní verejnú diskusiu," tvrdí Palko.


Projekt Open Budget Survey realizuje medzinárodná mimovládna organizácia International Budget Partnership so sídlom vo Washingtone, ktorá nezávisle hodnotí otvorenosť a transparentnosť verejných financií na globálnej úrovni pre 117 krajín sveta. Hodnotenia sú vykonávané na podklade podrobnej analýzy jednotlivých fáz rozpočtového procesu s prihliadnutím na metodiky Medzinárodného menového fondu, Svetovej banky a OECD. Od roku 2010 je súčasťou týchto medzinárodných hodnotení aj Slovenská republika.

Najčítanejšie